Félmilliárd forintnyi jogosulatlan áfa

Vágólapra másolva!
Körülbelül 474 millió forint áfát igényelt vissza jogosulatlanul két személy, akiket az APEH Bűnügyi Igazgatóságának csongrád-megyei hivatala vett őrizetbe - közölte a Világgazdaság szerdai számában. A két férfi ellen a szervezet üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó adócsalás, illetve magánokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt indított nyomozást.
Vágólapra másolva!

A csalók úgynevezett "külföldi utas" áfa visszaigénylésekor buktak le, a későbbi házkutatás során több mint kétszáz, külföldi állampolgárok adataival kitöltött számlát, valamint további az ügylethez szükséges dokumentumot találtak

A "külföldi utas" áfa azokban az esetekben igényelhető vissza, amikor a Magyarországon vásárolt árut külföldre szállítják és ott értékesítik. Ebben az esetben az áru értéke után járó áfát azt követően lehet visszaigényelni, hogy az értékesítő visszatér Magyarországra - részletezi a világgazdaság az ügyletet.

A gyanúsítottak összesen 1826 fiktív számlát állított ki 99 jugoszláv állampolgár nevére, anélkül, hogy a számlákon szereplő személyekkel üzleti kapcsolatban lettek volna. Az átvett árut általában az áfa-visszaigénylő lapok aláírása és a határon törénő kiléptetés után egyszerűen kidobálták, majd Magyarországon visszaigényelték a számlákon szereplő áfa értékét.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Pénzügyi bűncselekmények
(az Üzleti Negyed összeállítása)