Vergődő európai légitársaságok

Vágólapra másolva!
Szerdán két nagy európai légitársaság - a Lufthansa és az Alitalia is - csökkenő eredményekről adott számot. Az olasz nemzeti légitársaság 149,2 millió euró veszteséget szenvedett az első kilenc hónapban, valamivel többet, mint a tavalyi első háromnegyed évben, míg a Lufthansa 290 millió euró nyereséget könyvelhet el, amely az előző évi nyereségnek alig egyharmada.
Vágólapra másolva!

Az Alitalia 149,2 millió euró veszteséget szenvedett az első kilenc hónapban, működési vesztesége - 237 milliárd líra - azonban 33 milliárd lírával kisebb volt a tavalyi első kilenc hónapban mértnél.

Az igazgatótanács egyelőre elhalasztotta a 2002-2003-as úgynevezett mentőterv jóváhagyását, amelyet még mindig vizsgál a kormány, az Alitalia 53 százalékos tulajdonosa. A terv elfogadását most két-három héten belül várják. Bennfentesek szerint a mentőtervben körülbelül ötezer állás megszüntetéséről - vagyis akár 20 százalékos leépítésről -, más költségcsökkentő intézkedésekről, például repülőgépek eladásáról, és esetleg magántőke-befektetésről lesz szó. Hamarosan megkapja a 750 milliárd lírás állami segítség utolsó részletét. Iparági szakértők szerint azonban legkevesebb 3 billió lírára lenne szüksége.

A Lufthansa első kilenc hónapban regisztrált nyeresége igen nagy mértékben, a tavalyi számokhoz képest kétharmadával zsugorodott, amely így 290 millió euró - közölte a társaság szerdán. A konszern adózás után eredménye 90 százalékkal 65 millió euróra csökkent. A többi légitársasághoz hasonlóan a német óriásnál is a gyengülő világgazdasági konjunktúra és a szeptember 11-i terrortámadás a rossz eredmények okozója.

A társaság szerdai sajtótájékoztatóján továbbra is az állami támogatás elutasítása mellett tette le garast, noha a 2001-es évre már az operatív veszteség elérése sem kizárt. Az egész éves eredmények csak akkor maradhatnak a pozitív tartományban, ha sikerül keresztülvinni a várhatóan a szakszervezetek ellenállásába ütköző, elbocsátásokkal járó költségcsökkentő programot.

(Üzleti Negyed)