Csökkenhet a magyar kereskedelmi deficit

Vágólapra másolva!
Az agrártermékek további liberalizációjáról kötött megállapodás eredményeként remélhetőleg csökken a Csehországgal és Szlovákiával szembeni hagyományosan jelentős magyar deficit - jelentette ki pénteken Balás Péter, a külügyminisztérium helyettes államtitkára.
Vágólapra másolva!

A közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) csúcstalálkozóján a magyar kormány nevében Balás írta alá a 10. számú kiegészítő jegyzőkönyvet. Ebben a dokumentumban Magyarország, Csehország és Szlovákia megállapodtak az agrártermékek egymás közötti kereskedelmének további liberalizálásáról.

A megállapodás értelmében az aláírók ismét vámelőnyöket biztosítanak egymás számára, bővítik a kedvezményezett termékekre megállapított kvótákat és új termékeket is bevonnak a kedvezményezett áruk körébe. Hasonló liberalizációs tárgyalások folynak Bulgáriával és Szlovéniával is, tehát a CEFTA-országok többségével megtaláltuk a kölcsönös érdekeket az előrelépésre.

A Csehországból származó kohászati termékek magyarországi behozatalának korlátozásával kapcsolatban Balás Péter azt monta: az előzetesen egyeztetett korlátozó intézkedések jelentős részét Magyarország már feloldotta. Csehország valamennyi korlátozás eltörlését kéri. Miután a magyar kohászat számára érzékeny termékekről van szó, Magyarország a kölcsönösen elfogadható kompromisszumos megoldásra törekszik tárgyalások útján.

A magyar agrártermékekkel szemben alkalmazott román korlátozó intézkedések ügyében is megegyezésre törekszik Magyarország. Balás elmondta, hogy a magyar baromfihússal szemben 1999 júliusa óta alkalmazott román védővámot Magyarország eddig, ha nem is teljes egyetértéssel, de tudomásul vette. Ugyanakkor reméli, hogy az intézkedés csak az év végéig marad hatályban és román részről nem lesz semmilyen további korlátozás.

A búza esetében Románia tényleges importtilalmat vezetett be a minőségi előírás megszigorításának formájában. A magyar helyettes államtitkár szerint Románia minden nemzetközi egyezményt megsért azzal, hogy eltérő minőségű követelményt állapít meg a külföldről behozott és a hazai búza számára.

Miután a magyar-román konzultációk ebben az ügyben nem jártak eredménnyel, Magyarország panaszt tett a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO). Ha Románia nem tesz érdemi lépéseket, a WTO keretében megkezdődik a döntőbírósági eljárás, és Magyarország a CEFTA megállapodások alapján élni fog a konkrét kereskedelmi retorziós eljárások indításának lehetőségével is.

(MTI)

Ajánlat:

CEFTA

Korábban:

Lezárult a magyar-lengyel vámháború
(2001. október 30.)