A választásokig nem várható tömeges kilépés a magánkasszákból

Vágólapra másolva!
A kormány három lehetőséget vizsgál a magánnyugdíjpénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők pénzügyi elszámolásának rendezésére. Ezek közül az egyik, hogy a visszalépők egy összegben kapják meg a számlájukon lévő összeget - értesült a Világgazdaság. A választásig azonban szakértők szerint nem várható tömeges kilépés a magánkasszákból.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság értesülései szerint elképzelhető, hogy a magánnyugdíjpénztárakból kilépők akár egy összegben kapják vissza a számlájukon nyilvántartott összeget. Ez az egyik lehetőség, amit a kormány vizsgál az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépés pénzügyi elszámolásának rendezésére.

A magánpénztárakból a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való visszaút megteremtésével gondot okoz ugyanis, hogy a magánpénztárak eltérő módszerrel számolják a nyugdíjkövetelést, mint az állami rendszer. Ezért a társadalombiztosítási rendszerbe való visszalépéssel elveszíthetnék a magánpénztár pluszbefizetéssel szerzett többletjogosultságát. A probléma megoldására három forgatókönyvet vizsgál a kormány.

A választásokig egyébként nem számítanak tömeges visszalépésre a szakértők, annak ellenére sem, hogy a kormány kimondott célja az, hogy visszacsábítsa a magánpénztári tagságot választókat az állami rendszerbe - írja a Világgazdaság.

(MTI)

Ajánlat:

Nyugdíj
(Az Üzleti Negyed rovata)