Egy euróért adták el a Swissair LTU-részét

Vágólapra másolva!
Jelképes, egy eurós áron adták el a Swissairnek az LTU német társaságban tartott részét a Rewe Zentralfinanz, kölni székhelyű cégnek - jelentette be a Swissair ideiglenes csődgondnoka pénteken Zürichben. Az eladással a Swissair-csoportnak 500-700 millió frank kára keletkezik, viszont sikerült elhárítani további 1,285 milliárd svájci franknyi vesztességet.
Vágólapra másolva!

Eladták a Swissair, az LTU német társaságban tulajdonlott részét a Rewe Zentralfinanz-nak. Az eladással 500-700 millió frank kára keletkezik a Swissair-csoportnak. Az üzletre - ezzel szemben - azért volt szükség, mert így sikerült elhárítani a további 1285 milliárd svájci frank vesztességet - közölte Karl Wüthrich csődgondnok szokásos pénteki jelentésében.

Az eladás lényege, hogy a Swissairnek így nem kell 2005-ig viselnie az LTU teljes pénzügyi kockázatát. A részesedés eladásával a felek kölcsönösen lemondtak minden követelésről, ami alól csak azok a garanciák alkotnak kivételt, amelyeket a Swissair harmadik féllel - például a lízigelt LTU-repülőgépek tulajdonosaival - szemben vállalt.

Pénteken késő este a svájci parlament két illetékes bizottsága - a gazdasági és a pénzügyi bizottság - egyaránt jóváhagyta, hogy a kormány 600 millió svájci frankos részt vállaljon a Crossair feltőkésítésében, viszont elutasította, hogy ebből a pénzből az elbocsátott Swissair-alkalmazottak szociális tervére is fordítsanak. Az indoklás szerint a svájci állam azért fektet pénzt az új légitársaságba, hogy légiforgalmi-politikai és gazdasági megfontolásokból biztosítsa a Zürich Kloten repülőtér nemzetközi jelentőségének megőrzését.

A két bizottság azt is leszögezte, hogy kedvező körülmények esetén az állam később kivonul ebből a befektetésből, de határidőt erre nem szabott.

(Népszava)

Ajánlat:

Swissair

Korábban: