A Mol a Slovnaft nélkül pályázhat az Unipetrolra

Vágólapra másolva!
Az illetékes cseh kormánybizottság nem engedélyezte, hogy a magyar Mol Rt. a résztulajdonában lévő szlovák Slovnaft finomítói csoportot is szerepeltesse a cseh Unipetrol olajcégre tett tenderajánlatába. A cseh kabinet még az idén ki kiívánja választani, hogy melyik cégnek értékesíti az Unipetrol 63 százalékát.
Vágólapra másolva!

Az Euro című cseh lap jól értesült forrásra hivatkozva hétfőn azt írta: a Slovnaft - amelyben a Mol Rt.-nek 36,2 százalékos tulajdonrésze van - nem tett előzetes ajánlatot a cseh finomítói és petrolkémiai vállalatra, s ezért nem vehet részt az Unipetrol 62,99 százalékára kiírt privatizációban.

A cseh kormány október végén hozta nyilvánosságra, mely cégek kerültek be az Unipetrol-pályázat középdöntőjébe. A rövidített listára került - ebben a sorrendben - az amerikai Conoco, a brit-holland Royal Dutch/Shell és az olasz AGIP és ENI konzorciuma, az osztrák OMV és a cseh Agrofert agrokémiai társaság konzorciuma, a magyar Mol együtt a TVK-val, valamint a brit Rotch Energy Ltd.

A cseh kormány legfeljebb 16 milliárd koronát (37,50 korona/dollár), részvényenként 140 koronát vár a részesedésért. A vevőt az év végéig akarja kiválasztani, az ügyletet pedig jövő év elején szeretné zárni.

(MTI)

Ajánlat:

Unipetrol

Mol

Korábban: