Stagnálást vár a német jegybank

Vágólapra másolva!
A második negyedévi stagnálás után valószínűleg a harmadikban sem mutatott növekedést negyedéves szinten a német gazdaság - áll a német jegybank hétfőn kiadott havi jelentésében.
Vágólapra másolva!

A német GDP éves összevetésben alig negyed százalékkal nőhetett szezonális és naptári kiigazításokkal számolva a harmadik negyedévben, a második negyedévben mért közel fél százalékos növekedés után - áll a jegybanki jelentésben. A Bundesbank szerint az év első kilenc hónapjában 0,75 százalékkal nőtt a német GDP értéke a tavalyi azonos időszakhoz mérve.

A szövetségi statisztikai hivatal csütörtökön teszi közzé a hivatalos harmadik negyedéves növekedési adatait.

Egy név nélkül nyilatkozó jegybanki szakember a Reutersnek azt mondta, hogy a harmadik negyedévre valószínűsített zéró növekedés mögött -0,1 és +0,1 százalék közötti várakozási sáv rejlik, vagyis lehetséges a negatív növekedés is. A forrás szerint a gyenge rendelésállomány-adatok és a rossz bizalmi indexek alapján nem kizárt, hogy a negyedik negyedévben is visszaesést mutat a német gazdaság.

A stagnálásnak egyetlen kedvező mellékhatása van, ez az inflációs környezet javulása. A pénzintézet szerint októberben 2,0 százalék volt az éves fogyasztói infláció a második negyedév 3,2 százalékos éves átlaga után.

(MTI)