Szeptemberi folyómérleg: 39 millió eurós többlet

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank hétfőn közzé tett végleges adatai szerint a folyó fizetési mérleg szeptemberben 39 millió eurós többlettel zárt, a tavalyi év hasonló időszakában regisztrált 73 millió euró többlet után. Az első kilenc havi deficit 313 millió euró, tavaly pedig 993 milliós hiány jelentkezett a januártól szeptemberigtartó időszakban. Az elemzői várakozások szeptemberre 240 és 300 millió euró közötti hiányt valószínűsítettek.
Vágólapra másolva!

A végleges adatok szerint a folyó fizetési mérleg 39 millió euró többlettel zárt szeptemberben, így az idei első kilenc havi deficit 313 millió euró volt - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank hétfőn.

Az előzetes adatok szerint a folyó fizetési mérleg 73 millió euró többlettel zárt szeptemberben, az első kilenc havi deficit 279 millió euró volt. Az elemzők 240-300 millió euró hiányt vártak a folyó mérlegben szeptemberre. A múlt év szeptemberében a folyó mérleg 311 millió euró hiányt mutatott, ezzel tavaly az első kilenc hónapban a deficit 993 millió eurót tett ki.

A folyó fizetési mérleg ez év augusztusában 273 millió euró többlettel zárt, az első nyolc hónapban a deficit 351 millió euró volt.

A jegybank indoklása szerint az idei év szeptemberében az egyenleg javulása mögött elsősorban az áruforgalom kiadási többletének csökkenése áll, de a többi folyó tétel egyenlege is kedvezőbben alakult az elmúlt évi folyamatoknál.

Ez év szeptemberében a külkereskedelmi áruforgalom egyenlege 108 millió euró deficitet mutatott, szemben az augusztusi 74 millió euró hiánnyal. Így idén a januártól szeptemberig tartó időszakban az áruforgalmi egyenleg 1,256 milliárd euró hiánnyal zárt. Tavaly szeptemberben az áruforgalmi deficit még 320 millió eurót tett ki, így az elmúlt év első kilenc hónapjában az áruforgalmi hiány 1,501 milliárd euró volt.

Az idegenforgalom ez év szeptemberében 301 millió euró többlettel zárt, míg a többlet ez év augusztusában 386 millió euró volt. Így 2001 első kilenc hónapjában az idegenforgalom összesen 2,237 milliárd euró többletet hozott az országnak. Tavaly szeptemberben az idegenforgalom egyenlege 259 millió euró többlettel zárt, míg az elmúlt év első kilenc hónapjában az idegenforgalom 1,953 milliárd euró többletet eredményezett.

A nem adóssággeneráló finanszírozás formájában Magyarországra érkező nettó forrásbeáramlás 99 millió euró volt ez év szeptemberében, szemben az ez év augusztusi 77 millió euróval. Így idén az első kilenc hónapban a nem adóssággeneráló tőketételek egyenlege 750 millió euró nettó forrásbeáramlást mutatott. Tavaly szeptemberben a nem adóssággeneráló finanszírozás egyenlege 31 millió euró többlet volt, míg akkor az első kilenc hónapban a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában 596 millió euró nettó forrásbeáramlás érkezett az országba.

A bankrendszeren keresztül pénzben, tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen befektetések értéke ez év szeptemberében 92 millió euró Magyarországra és 14 millió euró külföldre irányuló tőkebefektetés mellett alakult ki. Így a bankrendszeren keresztül pénzben, tulajdonosi részesedést megtestesítő követlen befektetések formájában Magyarországra az év első kilenc hónapjában 1,031 milliárd euró érkezett, míg Magyarországról külföldön 388 millió euró közvetlen tőkebefektetés valósult meg.

A szolgáltatások és jövedelmek egyenlege is kedvezően alakult: az idei szeptemberi egyenleg 74 millió euró többletet mutat, az év első kilenc hónapjában a szolgáltatások és jövedelmek formájában 551 millió euró nettó forrás érkezett az országba.

(MTI)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank