A motorkerékpár-eladások miatt nőtt a Suzuki profitja

Vágólapra másolva!
A Suzuki japán autógyártó szeptember zárult első üzleti félévében működési profitját 18,5 százalékkal, nettó nyereségét pedig 2,3 százalékkal növelte elsősorban a motorkerékpár-gyártó részleg kiemelkedő eredményei miatt. A 20 százalékban a General Motors tulajdonában lévő vállalat-csoport a 2001/2002-es pénzügyi év egészére 21 milliárd jen nettó profitra számít. 
Vágólapra másolva!

A Suzuki Motor Corp., japán autógyártó a jelentős költségcsökkentésnek, a gyengébb jennek és a motorkerékpár-gyártó részleg kiugró eredményeinek köszönhetően a szeptemberrel zárult első üzleti félévében a működési profitját 18,5 százalékkal 31,24 milliárd jenre - mintegy 253,7 millió dollárra - növelte az egy évvel korábbihoz képest. Ez összhangban van elemzők várakozásával, akik 30 milliárd jenes nyereségre számítottak.

A 20 százalékban a General Motors tulajdonában lévő japán autógyártó csoport a tiszta nyereségét 2,3 százalékkal 11,13 milliárd jenre növelte. Az egy részvényre jutó profit 20,58 jen volt, az egy évvel korábbi 22,25 jen helyett.

A Suzuki a 2001/2002-es pénzügyi év egészére továbbra is 21 milliárd jen nettó profitot vár, 3,7 százalékkal többet, mint az előző pénzügyi évben. Ebben az időszakban a Suzuki változatlanul 922 ezer gépjármű eladására számít.

Az elemzőket meglepte a motorkerékpár-gyártó részleg kimagasló eredménye, amelynek működési profitja 6,6 milliárd jenről 12,1 milliárd jenre emelkedett. A Suzuki bejelentésére röviddel a tokiói értéktőzsde zárása előtt került sor. A Suzuki részvényei 0,8 százalékkal 1238 jenre gyengültek.

A többi japán autógyártóhoz hasonlóan a Suzuki részvényei is sokat vesztettek az Egyesült Államokat ért szeptemberi terrortámadások óta: 12,5 százalékkal maradnak el a terrortámadások előtti 1415 jentől, és jóval alatta vannak az évi csúcsértéknek, az 1703 jennek.

A Suzuki - többi japán riválisától eltérően - kevésbé függ az amerikai piactól, elemzők azonban utalnak arra, hogy a japán kiskocsi piac alakulásával kapcsolatos aggodalmak hatnak a Suzuki részvényeinek árára.

(MTI)

Ajánlat: