Béremelés és év végi jutalom a Magyar Postánál

Vágólapra másolva!
Bár tavaly év végén a Magyar Posta (MP) Rt. 500 százalékon jutott hozzá a hozzávetőleg egymilliárd forint veszteséget felmutató Defend Security Kft.-hez, az üzletet Kalmár István, az állami tulajdonban lévő vállalat elnök-vezérigazgatója sikeresnek minősítette. Kalmár az elmúlt napokban a posta és a biztonsági cég között meglévő gazdasági kapcsolatrendszert firtató cikkek kapcsán közölte: már sokadjára magyarázzák félre a két társaság közötti üzleti megállapodásokat.
Vágólapra másolva!

Ezt az évet az üzleti tervnek megfelelően mintegy 150 és 500 millió forint közötti nyereséggel zárja - 110 milliárd forint árbevétel mellett - a Magyar Posta Rt. - jelentette be tegnap Kalmár István, a társaság elnök-vezérigazgatója abból az alkalomból, hogy aláírta az állami vállalatnál működő négy érdekképviselet elnökével a postás dolgozók ez évi keresetfejlesztésének mértékéről szóló megállapodást. Ennek értelmében az eddigi 10 százalékos bérnövekedést decembertől 2,5 százalékos emelés követi. Így ebben az évben a postások átlagosan 14,4 százalékkal több fizetést visznek haza, mint egy évvel korábban. A 2,5 százalékos bértömeg- növekedéssel a postások átlagkeresete bruttó 87 ezer 645 forintra nő havonta. A béremelés a társaságnak 966 millió forint kiadással jár. Kalmár István bejelentette: a január 1-jétől esedékes minimálbér-emelést a Postánál már decembertől megvalósítják. Ez a döntés 12 ezer dolgozót érint. Az elnök-vezérigazgató ezzel kapcsolatban megjegyezte: az állami vállalatnál dolgozók átlagkeresete ma még 12 százalékkal marad el a nemzetgazdasági átlagtól, és alapvetően ezt akarja csökkenteni a munkáltató a bérfejlesztéssel. Minthogy a társaság nyereséggel zárja 2001-et, így lehetővé válik, hogy év végén az ablakoknál, a szállítás és a feldolgozás területén dolgozókat, valamint a kézbesítőket egyszeri, nettó 25 ezer forintos jutalomban részesítsék. A társaság többi dolgozójának munkáját 10 ezer forinttal honorálják majd.

A szakszervezeti vezetők egyöntetűen üdvözölték az intézkedéssorozatot, hangsúlyozva, hogy így megteremtődött a munkabéke vállalaton belül.

Bár tavaly év végén a Magyar Posta Rt. 500 százalékon jutott hozzá az akkoriban hozzávetőleg egymilliárd forint veszteséget felmutató Defend Security Kft.-hez, Kalmár István az állami vállalat első számú vezetője mégis sikerként könyvelte el az üzletet, és sok ilyen befektetést kívánt a jövőben az általa irányított társaságnak. A posta még tavaly szeptemberben kötött megállapodást Földi Lászlóval, az őrzésvédelemmel, valamint pénzszállítással és feldolgozással foglalkozó cég tulajdonosával tulajdoni rész szerzéséről és tőkeemelésről. Az állami társaság az eredeti 53 milliós tőke mellé további 57 milliót jegyzett, de valójában 285 millió forintot fizetett a Defend számlájára. Ezt követően többször több százmillió forinttal segítette a csőd szélén táncoló biztonsági kft.-t. A miértre Kalmár István azt válaszolta: mivel a tranzakció még az előző vezetés alatt indult meg, így részletekről a volt vezérigazgató, illetve Földi László tudna érdemben beszámolni. Böröcz István általános vezérigazgató-helyettes bejelentette: külön szakértői csapat dolgozik azon, hogy tételesen cáfolja azokat a dezinformációkat, amelyek a napokban több újságcikkben megjelentek a posta és a Defend üzleti kapcsolatáról. Arra a kérdésünkre, hogy a posta miért adta át a pénzfeldolgozói tevékenységet múlt év végén a veszteséges Defendnek, amikor a társaság is képes lett volna ezt ellátni, elmondta: a Magyar Posta csak komoly, a Magyar Nemzeti Bank által előírt szigorú feltételek teljesülése esetén tudta volna elvégezni a pénzfeldolgozást. Ennek érdekében a vállalatnak több százmillió forintos beruházást kellett volna végrehajtania. Ezért kifizetődőbb megoldásnak látszott a biztonsági céggel szerződést kötni, amely már akkor komoly referenciákkal és egy világszínvonalú technológiát alkalmazó telephellyel rendelkezett. A Defend és a posta között megkötött szerződések részleteiről több kérdés ellenére sem volt hajlandó az elnök-vezérigazgató és helyettese a továbbiakban nyilatkozni, mondván, hogy ezek üzleti titkot képeznek.

Ugyanakkor megerősítették lapunk értesülését, amely szerint a pénzfeldolgozás után a posta pénzszállítását is a Defend végzi a jövőben. Hogy pontosan mikor, arra nem kaptunk választ. Csupán azt mondták el, hogy az ezzel kapcsolatos üzleti tárgyalások még nem értek véget. Úgy tudjuk egyébként, hogy a tranzakcióval a Földi László vezette vállalkozás a magyarországi biztonsági piac főszereplőjévé lépett elő.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Magyar Posta