Akár 50 százalékkal is drágulhat a kötelező

Vágólapra másolva!
Sokakat meglepetésként ért a napokban kikézbesített, jövő évi kötelező felelősségbiztosítási tarifát tartalmazó levél. Előfordul, hogy 10 éve balesetmentesen vezető idősebb, fővárosi autósoknak jövőre 27 százalékkal többet kell fizetniük, mint egy éve. A biztosítók elmondták, hogy Budapesten a károk értéke óriási mértékben megnőtt, és a díjemeléssel csak kockázataikat érvényesítik. Az autósok gyakran elfelejtik, hogy kárt okoztak, ezért nem értik a drágulást.
Vágólapra másolva!

A biztosítók és a Magyar Autóklub szerint az autósok egy részét megtévesztette, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások átlagos díjemelését 2002-re 4,8 százalékban határozta meg. Sokan úgy vélték, ezt azt jelenti, hogy jövőre ennyivel nő a biztosítási díjuk. A valóságban nem erről van szó. A PM rendelete ugyanis nem írja elő, hogy mekkora lehet a legnagyobb díjemelés, vagy hogy hol és kiket érinthet. A biztosítóknak mindössze azt a feltételt kell teljesíteniük, hogy díjváltoztatásuk átlaga ne haladja meg a megengedett mértéket. Ha valakinek például 20-40 százalékkal emelkedik a jövő évi díja, az annyit jelent, hogy másoknak jelentősen csökken. A biztosítók kockázataik szerint állapítják meg díjaikat. A napokban kikézbesített új tarifákat tartalmazó levelek láttán azonban több idősebb, fővárosi autós értetlenül állt a számok előtt. Ezek szerint jövőre 26-27 százalékkal többet kell fizetniük, miközben évek óta balesetmentesen vezetnek. Ráadásul néhány hete a biztosítók is úgy nyilatkoztak, hogy elsősorban a kárt okozó, budapesti fiatalok és a nagy hengerűrtartalmú autót vezetők számíthatnak jelentősebb drágulásra.

Az 1,7 millió biztosítással a magyar piac több mint felét lefedő Allianz Hungárai Biztosítónál (AHB) ez nemigen fordulhat elő, kivéve ha az autós kárt okozott - mondta el Kele József, a cég ügyvezető igazgatóhelyettese. Az ügyfelek döntő többségének csak kismértékben nőtt vagy csökkent a jövő évi tarifája. Néhány biztosítottnál azonban előfordulhat, hogy 20 százalékkal is emelkedik a díj. A komolyabb drágulás elsősorban a nagy hengerűrtartalmú autót vezető, kárt okozott, fővárosi és a környező településen élő fiatalokat (25 év alatt) érinti. A biztosítónál úgy vélik, hogy a budapesti és az agglomerációban lakók jóval nagyobb kockázatot jelentenek, mint amit a társaság díjaiban érvényesíteni tud.

Az ÁB-Aegonnál elképzelhetőnek tartják, hogy a balesetmentesen vezető időseknek is jelentősen emelkedik a díja. A budapesti károk aránya a vidékiekhez képest óriási mértékben nőtt. Ezt korra való tekintet nélkül a díjakban érvényesíti is a biztosító - mondta el Tunner János, a társaság marketing- és termékfejlesztési igazgatója. A fővárosi fiataloknál ennél nagyobb, akár 50 százalékos drágulás is előfordulhat. A vidéki falvakban élők viszont jelentős díjcsökkenéssel számolhatnak. Az igazgató szerint azonban a tarifamódosítások után sem tartoznak a legdrágább biztosítók közé.

A Genarali Providenciánál elmondták, hogy az idősebb (57 év feletti), kis autót vezető fővárosiaknak csak néhány százalékkal emelkedhet a díjuk, ha nem okoztak kárt. Sokan azonban elfelejtkeznek arról, hogy maguk vagy családtagjuk balesetet okozott. Ez könnyen előfordulhat, mivel a káresemények megfigyelési periódusa júliusban kezdődik és a következő év júniusában ér véget. A magyar jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a bónusz-málusz besorolást a károkozás után azonnal módosítsák. Erre csak a megfigyelési periódust követő évben nyílik lehetőség, ezért előfordulhat, hogy a károkozás időpontja és a besorolás módosítása között másfél-két év is eltelik. A díjszámításkor hibás születési év, céges, illetve bónusz-málusz besorolás is szerepel az adatok között. Mindig érdemes ezért a jövő évi díjról szóló értesítésben szereplő adatokat ellenőrizni. Ha valaki úgy véli, hogy hibásan számították ki a díját, akkor a biztosítók telefonos ügyfélszolgálatánál vagy internetes oldalán veheti fel a kapcsolatot a társaságokkal. Ezzel azonban nem szabad késlekedni, mert november 30-áig dönteni kell az esetleges biztosítóváltásról, amíg még a bónusz-málusz igazolást is be kell szerezni.

A Magyar Autóklubhoz a díjakon kívül a bónusz-málusz besorolással kapcsolatban is több panasz érkezik. Az autósok egy része azt nehezményezi, hogy idén nem kaphat 2001-re, csak 2000-re vonatkozó igazolást - mondta el Kovács Kázmér, az Autóklub jogi bizottságának elnöke. Az idei évet így nem veszik figyelembe a kedvezmény kiszámításakor. A társaságok azzal érvelnek, hogy novemberben még nem tudhatják, hogy az autós év végéig okoz-e balesetet. Januárban majd kiadhatják az igazolás kiegészítését, és ekkor az új biztosítójánál is átsorolhatják az autóst. Sokan azt nem tudják, hogy elvesztik bónuszbesorolásukat, ha új autót vásárolnak, és csak ez után adják el régi járművüket. Ezt fordított sorrendben érdemes megtenni.

Vonczem Gabriella

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Kötelező 2002
(az Üzleti Negyed összeállítása - minden amit a biztosításokról tudni lehet)