Ismét részvénykibocsátással csökkentené adósságát a KPN

Vágólapra másolva!
Ötmilliárd eurós részvénykibocsátással szeretné csökkenteni súlyos, 23,2 milliárd eurós adósságát a holland KPN - közölte a CNN. A távközlési cég a nyáron már fontolgatta az adósságok csökkentésének ezt a formáját, de az akkori vezérigazgató úgy vélte, hogy egy esetleges fúzió jobb megoldást jelenthet. Azóta a cég vezetőjét leváltották, az új menedzsment pedig a részvénykibocsátás mellett döntött.
Vágólapra másolva!

Gyorsan munkához látott Ad Scheepbouwer, a legnagyobb holland távközlési cég, a KPN november elseje óta hivatalában lévő vezérigazgatója: a vállalat bejelentette, hogy 5 milliárd eurós részvénykibocsátással kívánja mérsékelni súlyos 23,2 milliárd eurós adósságát. Korábban a KPN azt is közölte, hogy a költségek csökkentése érdekében 4800 alkalmazottját bocsátja el. Scheepbouwer elődjét azért menesztették, mert nem tudta az adóssághegyet kezelni, és két alkalommal is sikertelen fúziós tárgyalásokat folytatott más távközlési cégekkel.

Az új vezérigazgató nemcsak az adósságok mérséklődését, hanem a vállalat tárgyalási pozícióinak javulását is várja a mostani részvénykibocsátástól. A papírok kibocsátását végző pénzintézetek legalább 2,75 euróért adnak egy részvényt, de az irányár 4,05 euró; a jelenlegi árfolyam 5,70 euró. A kibocsátási időszak november 22-től december 6-is tart. A KPN-részvények árfolyama az elmúlt héten 25 százalékkal erősödött, mert kiszivárgott, hogy a vállalat komoly lépéseket tesz adóssága csökkentése érdekében.

A KPN adósságának nagy része a harmadik generációs (UMTS) mobilszolgáltatások horribilis licenszdíjaiból származik, és a vállalat 9,1 milliárd eurót fizetett a harmadik legnagyobb német mobilszolgáltató az E-Plus részvényeiért. A cég gazdálkodása is jelentősen romlott tavalyhoz képest: a KPN a harmadik negyedévet 231 millió eurós veszteséggel zárta, pedig egy ével korábban még 1,95 milliárd eurós profitról adott számot.

Úgy tűnik, hogy a holland távközlési cég brit versenytársa példáját követi: a British Telecom szintén 5 milliárd euró értékű kötvénykibocsátással és mobilrészlegének eladásával mérsékelte 17 milliárd fontra korábban 27 milliárd fontos adósságát. A KPN a nyáron már próbálkozott ezzel a megoldással, de akkor a cég vezetése visszatáncolt: úgy ítélték meg, hogy egy esetleges fúzió jobb megoldás, mint a részvénykibocsátás.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

KPN

Korábban: