Az MFB megszerzi a Diákhitel Központ többségét is

Vágólapra másolva!
Napokon belül kétmilliárd forint erejéig úgynevezett ázsiós tőkeemelést hajt végre a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. a Diákhitel Központ (DHK) Rt.-ben. A tranzakció révén az állami pénzintézet birtokolja majd a jelenleg a Postabank százszázalékos tulajdonában álló társaság részvényeinek kétharmadát. Történik mindez akkor, amikor a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók egzisztenciális gondjainak enyhítésére létrehozott cég ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt.
Vágólapra másolva!

Újra tulajdonosváltás előtt áll az idén augusztus 13-án az Oktatási Minisztérium által létrehozott Diákhitel Központ Rt. Az alapítása után négy nappal egy kormányrendelet értelmében a Postabank tulajdonába került cég többségét hamarosan a Magyar Fejlesztési Bank birtokolja majd. Az állami pénzintézet ugyanis várhatóan november végéig kétmilliárd forint értékű ázsiós (névérték feletti) tőkeemelést hajt végre, így a részvények kétharmadához jut hozzá. A hitelintézet a tranzakcióval jelentős tőketartalékhoz juttatja a Diákhitel Központot. Tarnóczy László, az MFB szóvivője a Magyar Hírlapnak elmondta: az akvizícióról már legalább egy hónapja döntött a bank vezetése, ugyanis az állami tulajdonban lévő hitelintézet fontosnak tartja, hogy segítse a jövő értelmiségének képzését. A DHK-nál az első években értelemszerűen tőkeveszteség jelentkezik, amit valahogy finanszírozni kell - tette hozzá Tarnóczy.

A lap kérdésére, a Postabank miért nem tudja ezt a feladatot ellátni, azt a választ kapta, mert a hitelintézetnek most számos más dologgal kell megbírkóznia. Az MFB egyébként október elején már üzleti kapcsolatba lépett a DHK-val, hiszen egy 15 milliárd forintos hitelkeret-szerződést kötött a céggel, annak érdekében, hogy hosszabb távon is garantálni tudja a Diákhitel Központ működését.

A Magyar Hírlap információi szerint a Gazdasági Versenyhivatal november 20-án versenyfelügyeleti eljárást indított a Diákhitel Központ Rt. ellen. Polgárdi Géza, a hatóság sajtófőnöke elmondta: a GVH már lassan egy hónapja elemzi, történt-e jogszabálysértés azáltal, hogy a Diákhitel Központ kötelezővé tette a dikhiteleket igénybe vevők számára, hogy azok számlát nyissanak a Postabanknál. Polgárdi úgy látja: "A termék sajátosságából adódóan az érintett piacon valószínűsíthető a versenytörvény szerinti erőfölény, és a kizárólag egy banknál való számlanyitás megkövetelése megalapozza a visszaélés tilalma megsértésének gyanúját." A hivatalnak a versenytörvény alapján 180 nap áll a rendelkezésére, hogy kivizsgálja az ügyet, illetve a Versenytanács döntést hozzon. Idokolt esetben a határidő kétszer meghosszabbítható. A Versenytanács, amennyiben elmarasztaló határozatot hoz, pénzbírsággal is sújthatja a vétkes felet, és eltilthatja a jogsértő cselekedettől. Ez utóbbi esetben azok a hallgatók, akik már számlát nyitottak a Postabanknál, és bizonyíthatóan kár érte őket, a bíróságon kereshetik igazukat, ez azonban eltarthat egy ideig.

A lap értesülései szerint egy egyetemista jelezte a GVH-nál, hogy valami nincs rendben a diákhitelezéssel kapcsolatban. De hírek szerint a Bankszövetség is bejelentést tett a DHK eljárásával összefüggésben. A bejelentők szerint a diákhitelezés területén monopolhelyzetben lévő társaság vélhetően visszaél gazdasági erőfölényével, amikor kötelezővé teszi a számlanyitást a Postabanknál. Így saját tulajdonosának előnyös piaci pozíciót kínál fel konkurenseivel szemben.

Szakértők szerint a DHK Rt. üzletszabályzata valószínűleg ütközik a kormány diákhitelezésről szóló rendeletével is. A jogszabály ugyanis kimondja: a diákoknak alanyi jogon jár a hitel, ugyanakkor a kifizetés módját nem szabályozza. Az üzletszabályzat viszont a postabankos számlát vezettetők körére korlátozza a diákhitelt igénybevevők körét. Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója lapunkkal közölte: az ügy végleges lezárásáig a GVH vizsgálatát a társaság nyilatkozatokkal nem kívánja megzavarni. Hozzáfűzte: azt tartanák korrektnek, ha a többi érintett szereplő is hasonlóképpen cselekedne.
Megtudtuk, mostanáig több mint 60 ezer hallgató adta be hiteligényét, s közülük csak egy jelentkező kérvényét kellett visszautasítani, mert nem fogadta el a kölcsönszerződésben rögzített folyósítási módot. Bár az érintett ingyen nyithatott volna számlát a Postabankban. A DHK létrehozása óta mostanáig kétszer volt hitelkihelyezés. Eddig összességében 3 milliárd 220 millió forint hitelt folyósítottak a hallgatóknak.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: