A pesszimizmus az orosz válság utánihoz hasonló

Vágólapra másolva!
Romlottak a vállalatok piaci várakozásai, és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) konjunktúra-indexe olyan alacsony, mint amilyen az orosz válság után volt - mondta Parragh László, a szervezet elnöke kedden. A felmérésben részt vevő vállalatok közül egyre többen terveznek elbocsátásokat.
Vágólapra másolva!

Az MKIK 1998 óta évente kétszer végez konjunktúra-felmérést tagvállalatai körében. Az októberi felmérésben 1503 vállalat vett részt. A cégvezetők a korábbinál borúlátóbban nyilatkoztak vállalatuk jelenlegi helyzetéről, és romlottak a következő hat hónapra szóló kilátásaik is: az összevont konjunktúra-index 8,9 pontra esett vissza a fél évvel korábbi 14,6 pontról. Parragh László elmondta: ilyen alacsony a konjunktúra-index legutoljára az orosz válság után, 1999-ben volt.

Palócz Éva, az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemzési Intézetének ügyvezető igazgatója a felmérés részleteiről elmondta, hogy az októberi konjunktúra-index valamennyi összetevője romlott: csökkent a cégek rendelésállománya, romlott az exportáló vállalatok közérzete, és nőtt az elbocsátásokat tervező vállalatok aránya.

Optimistább a kép az árak tekintetében: a következő fél évben az árak emelkedésének üteme a kutatás szerint csökken, és a távközlési cégek többsége az inflációnál alacsonyabb mértékű árnövekedést tervez.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az ipari termelés csökkenését az építőipar és a szolgáltató ágazat bizonyos mértékben ellensúlyozza, és az építőipar helyzete a stabilizálódik.

(MTI)

Ajánlat:

MKIK