"Agycsere" a nyerőautomatákban

Vágólapra másolva!
A Szerencsejáték Felügyelet és a pénzügyminiszter rendelkezése értelmében közel negyvenezer pénznyerő automata adatrögzítő "fekete dobozát" kell kicserélni 2002. december 31-ig. A legnagyobb forgalmazók nem tartanak az átalakítás költségeitől: mindent a fogyasztókra kívánnak hárítani.
Vágólapra másolva!

A pénznyerő automatákban végbe menő pénzforgalom követhetősége, illetve az esetleges manipulációk elkerülése érdekében a hazai forgalmazóknak bő egy év áll a rendelkezésükre, hogy kicseréljék a gépek úgynevezett fekete dobozát. Az eddig alkalmazott, viszonylag egyszerű ellenőrző egységet egy jóval komolyabb, részletekbe menő könyvelést lehetővé tevő szerkezettel kell kiváltani.

A készülékek cseréjéről a pénzügyminiszter tavaly májusban rendelkezett, műszaki paramétereit pedig az Országos Mérésügyi Hivatal (OMH) határozta meg. Az Integrált Ellenőrző Készülék (IEK) gyártására több cég is vállalkozott, a legtöbb megrendelést a két leggyorsabban "éledő" vállalat, az angol PlaySafe céget képviselő Agria Computer, valamint az automatizálással foglalkozó Ring Games Kft. kapta. Utóbbi cég elsőként kezdett Magyarországon pénznyerő automaták gyártásába, most pedig tízmillió forintos nagyságrendű beruházással veti bele magát az adatrögzítő rendszer gyártásába. "A magyar piac meghatározó cégeivel, összesen mintegy tucatnyi forgalmazóval állunk kapcsolatban" - húzta alá a Népszava érdeklődésére Bakacs József, a Ring Games ügyvezető igazgatója. "Jelenleg elenyésző, alig néhány százalékos a piac lefedettsége, a nagy rohamot a határidő közeledtével, 2002-re várjuk."

Az egyik legnagyobb hazai játékautomata-importőr, az Ardeco Kft. közel 60 kereskedővel áll kapcsolatban, s a tavalyi évben 1,9 milliárd forintos forgalmat bonyolított le. "Bár az elmúlt időszakban jelentősen visszaesett a játékautomaták és a nyerőgépek iránti érdeklődés, a tavalyi jó évnek számított" - nyilatkozta a lapnak Váradi Csaba ügyvezető igazgató. Egy új pénznyerő automata, amelyből jelenleg mintegy 40 ezer működik az országban, átlagosan 1,1 millió forintba kerül. Ezek üzemeltetési költsége szintén igen magas, ráadásul az üzemeltetőknek fizetniük kell a 10 százalékos kulturális adót is. Ehhez járulnak még az új típusú "fekete doboz" költségei, amelyet minden forgalmazó igyekszik áthárítani az üzemeltetőkre. A nyerőgépek alapárán kívül tehát nekik kell előteremteniük az OMH működtetési engedélyét (12 800 forint + áfa áron), a beszerelés költségét (26 ezer forint + áfa gépenként), illetve az új ellenőrző készülék 50 ezer forint + áfás ellenértékét.

Az importőrök már csak azért is szeretnék áthárítani az IEK beszerelési költségeit, hogy elkerüljék a velük szemben oly gyakran fölhozott extra haszonszerzés vádját. "A játékautomata-piaccal kapcsolatban sajnos nagyon sötét kép él az emberekben. A legtöbben vad maffia-kapcsolatokat, sötét pénzügyleteket gyanítanak a játékautomaták környékén, pedig a valóság egészen más" - állítja Mészáros András, a jövőre tízéves fennállását ünneplő Novogame Kft. kereskedelmi igazgatója. Ő is elismeri, hogy tíz évvel ezelőtt valóban voltak olyan gépek, amelyekkel gyakorlatilag lehetetlen volt nyerni. A mai gépekkel viszont - Mészáros szerint - reális esély van a sikerre, ami a forgalmazók moráljának pozitív változását mutatja. A kereskedelmi igazgató úgy tartja, a nyerőautomatákat forgalmazó cégeket az elmúlt években drasztikus adóemeléssel sújtották, az APEH és más ellenőrző szervezetek azóta is rendszeresen vizsgálják a működésüket. Ennek köszönhetően ezeknél a cégeknél kiemelkedően jó az adózási fegyelem.

Szakmán belül azonban általánosan elfogadott álláspont, hogy a Bokros-csomaghoz kapcsolódó megszorító intézkedések, a súlyos adók lehetetlen helyzetbe hozták a pénznyerő automaták forgalmazóit.

Simon István

(Népszava)