Változatlan GDP az euróövezetben

Vágólapra másolva!
A harmadik negyedévben szinte nem mozdult az euróövezet gazdasága: az átlagos növekedés 0,1 százalékos volt a második negyedévhez képest, és 1,3 százalékos volt a GDP-többlet a tavalyi harmadik negyedévhez képest - közölte az EU statisztikai hivatala csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az előző év hasonló időszakával összehasonlított növekedés a legkisebb ütemű volt 1996 második negyedéve óta. A második negyedévben is 0,1 százalékos negyedéves növekedést mértek, de akkor még az előző év hasonló időszakához mért bővülés 1,7 százalékos volt, az első negyedévi 2,5 százalék és a tavalyi utolsó negyedévi 2,8 százalékos többlet után.

Az átfogó eredmény nem volt meglepő, miután az euróövezeti gazdaságok már elég gyenge növekedéseket jelentettek korábban a harmadik negyedévről. A német gazdaság 0,1 százalékkal visszaesett, habár Franciaországban még 0,5 százalékos növekedést mértek, amely felhúzta az övezet átfogó mutatóját.

Az euróövezetben a lakossági fogyasztás 0,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedév alatt az előzőhöz képest, de a beruházások 0,3 százalékkal visszaestek. Az export 0,6 százalékkal, az import sokkal gyorsabban, 1,9 százalékkal csökkent a második negyedévhez képest. Egy megkérdezett EU-bizottsági illetékes a negyedik negyedévben a GDP 0,2 százalékos visszaesésére számít - írta a Reuters hírügynökség, a meg nem nevezett illetékest idézve.

Az egész EU gazdasági növekedése 0,2 százalékos volt a harmadik negyedévben az előzőhöz képest, a második negyedévi 0,1 százalékos többlet után. A tavalyi harmadik negyedévhez képest 1,4 százalékos bővülést mértek. A második negyedévben az EU-gazdaságok átlagosan 1,7 százalékkal bővültek a tavalyi második évnegyedhez képest.

(MTI)

Korábban:

Az euróövezetben 2,4 százalékra csökkent az infláció
(2001. november 5.)