Hat százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Az ipari termelői árak az első tíz hónapban 5,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, októberben az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal csökkentek, egy év alatt pedig 1,9 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
Vágólapra másolva!

Októberben a belföldi értékesítések árszintje 0,2 százalékkal, az exporté 0,3 százalékkal maradt el az előző havi értéktől. Az idei év első háromnegyedévben az ipari termelői árak 6,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Szeptemberben az árak az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal, egy év alatt 2,9 százalékkal emelkedtek.

Tavaly októberben az ipari termelői árak 0,8 százalékkal nőttek a szeptemberihez képest és 12,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A KSH jelentése szerint az idén októberben az ipar belföldi árai 6,1 százalékkal magasabbak, míg az exportárak 1,8 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint tavaly októberben.

A belföldi értékesítések árai ebben az évben először nem érték el a megelőző havi árszintet, elsősorban a feldolgozóipari ágazatok átlagosan 0,3 százalékos ármérséklődése miatt. A legerőteljesebb negatív előjelű ármozgást a vegyiparban, ezen belül a kőolaj-feldolgozásban regisztrálták, amelynek ára 4,1 százalékkal csökkent. A többi feldolgozóipari ágazatban -0,9 és +0,7 százalék közötti sávban változtak az árak.

A tájékoztatás szerint a mérsékeltebb dinamikán belül az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás előző két havi mérséklődő árszintjét októberben 0,3 százalékos árnövekedés követte. Ugyanakkor a 12 havi áremelkedés üteme az év első felére jellemző 20 százalék körüli éves növekedéssel szemben először került 10 százalék alá, 9,7 százalék volt.

A havi árnövekedést a gyümölcs-, zöldség-, valamint a tejfeldolgozásban, továbbá a növényiolaj-gyártásban 1,5-5,9 százalék között emelkedő árakat eredményeztek, míg a takarmánygyártás, malomipari termékek, keményítőgyártás, húsfeldolgozás alágazatokban 0,3-1,6 százalék közötti árcsökkenést figyeltek meg.

A feldolgozóiparon kívüli ágazatokban ugyanakkor emelkedtek a belföldi értékesítési árak: a bányászatban 0,8 százalékkal, a villamosenergia-, gáz- és vízellátás ágazatban 0,2 százalékkal, amelyet a gőz- és melegvízellátás 2,2 százalékos árnövekedése váltott ki.

Az ipari termékek forintban kifejezett exportárai a havi és éves ármozgást tekintve egyaránt elmaradtak a szeptemberben regisztrált adatokhoz képest. A havi ármozgások -8,1 és +0,5 százalék között változtak, előbbi a kőolaj-feldolgozás, utóbbi az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás, kiviteli árainak alakulását tükrözi.

(MTI)

Ajánlat:

KSH

Korábban:

Csökken az ipari termelői árak növekedési üteme
(2001. október 31.)