A német versenyhivatal kifogásolja az E.On Ruhrgas-vételét

Vágólapra másolva!
A német versenyhatóság hétfőn arra figyelmeztette az E.On AG energiaipari óriáscéget, hogy a BP plc Gelsenberg GmbH-ban lévő részesedésének tervezett átvételével az E.On uralkodó piaci helyzetbe kerül a földgáz- és árampiacon, így a társaságok által bejelentett feltételek mellett nem járul hozzá a tranzakcióhoz. A Gelsenberg GmbH a Ruhrgas 41,8 százalékát ellenőrzi.
Vágólapra másolva!

Az E.On december 7-ig kapott határidőt, hogy válaszoljon a versenyhivatal fentebb említett kifogásaira, a testület jelenlegi döntése nem végleges. A hivatal utalt a Ruhrgas több mint 60 százalékos piaci részesedére - arra, hogy nincs igazi szolgáltatási verseny - és az egyedülálló hozzáférésre a fő földgázforrásokhoz Németországban. Hangsúlyozta továbbá, hogy a Ruhrgasnak van az ország leghosszabb földgázszolgáltató hálózata és a legnagyobb földgáztároló kapacitása.

Az E.On gázrészlegének nem kell tartania a Ruhrgas versenyétől, ha átveszi a Gelsenberget - állítja a hivatal.

A Gelsenberg megvételével az E.ON piaci részesedése nő és megegyezik az RWE AG piaci részesedésével az ipari fogyasztók és a regionális áramszolgáltatók áramellátásában - tette hozzá a hivatal.

A cikkhez kapcsolódó legfrissebb nemzetközi üzleti, gazdasági híreket, információkat, elemzéseket itt találja - Northern Light Elektronikus Könyvtár.

(MTI)

Ajánlat:

A Szövetségi Versenyhivatal közleménye