Folyó fizetési mérleg: 7 millió euró többlet októberben 

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank hétfői közleménye szerint ez év októberében 7 millió euró többlettel zárt a folyó fizetési mérleg, és ezzel az első tíz hónapban 305 deficitet regisztráltak. A tavalyi év októberében még 55 millió euró, a tavalyi év első tíz hónapjában pedig 1,048 milliárd euró volt a hiány. A folyómérleg javulása mögött az áruforgalom kiadási többletének csökkenése áll. A megkérdezett hazai pénzügykutatók meglepően jónak minősítették az októberi folyómérleg adatokat. 
Vágólapra másolva!

Az előzetes adatok szerint a folyó fizetési mérleg 7 millió euró többlettel zárt októberben, így az idei tíz havi deficit 305 millió euró volt - tájékoztatott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. Egy évvel korábban 55 millió eurós hiányt regisztráltak, és így a tavalyi év első tíz hónapjának deficitje 1,048 milliárd eurót tett ki. Október egyébként a negyedik olyan egymást követő hónap, amelyben többlettel zárt a folyó fizetési mérleg.

A végleges adatok szerint a folyó fizetési mérleg 39 millió euró többlettel zárt ez év szeptemberében, az első kilenc havi deficit pedig 313 millió euró volt.

A jegybanki indoklás szerint a folyó fizetési mérleg egyenlegének javulása mögött elsősorban az áruforgalom kiadási többletének csökkenése áll. Az áruforgalmi egyenleg ez év októberében 188 millió euró hiánnyal zárt, így a külkereskedelemben az első 10 hónapban 1,444 milliárd euró hiány keletkezett. Ez év szeptemberében a külkereskedelmi deficit 108 millió euró volt.

Tavaly októberben a külkereskedelmi deficit 294 millió euró volt, míg az elmúlt év első 10 hónapjában az áruforgalmi egyenleg 1,795 milliárd eurót ért el.

Az idegenforgalom teljesítménye ez év októberében szintén kiemelkedő volt, az ágazat 265 millió eurós a havi többletet ért el, így az idegenforgalom az idei év első 10 hónapjában 2,502 milliárd euró többletet hozott az országnak. Ez év szeptemberében az idegenforgalom 201 millió euró többlettel zárt. Tavaly októberben az idegenforgalmi többlet 243 millió euró, az elmúlt év első 10 hónapjában 2,196 milliárd euró volt.

A nem adóssággeneráló tőketételek egyenlege októberben 221 millió euró nettó forrásbeáramlást mutatott, így az idei év első 10 hónapban a nem adóssággeneráló finanszírozás egyenlege 972 millió euró többletet hozott az országnak. Ez év szeptemberében a nem adóssággeneráló tőketételeknél 99 millió euró többlet keletkezett.

A szolgáltatások és jövedelmek egyenlege az idei év 10. hónapjában 156 millió euró többlet volt, így az első 10 havi többlet 708 millió eurót tett ki. A szolgáltatások és jövedelmeknél ez év szeptemberében 74 millió euró többet jelentkezett.

A folyó fizetési mérleg hiánya az idén várhatóan nem éri el a tavalyit sem, 1 milliárd euró körül alakul - vélték a megkérdezett gazdaságkutatók hétfőn, akik meglepően jónak nevezték a folyó fizetési mérleg októberi, illetve az első tíz havi hiányt.

Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa kedvező fordulatnak tartotta, hogy a szolgáltatások pozitív egyenlegének javulása mellett az áruforgalmi mérleg hiánya is csökkent. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy az export növekedési ütemének mérséklődését meghaladta az import bővülésének visszaesése, aminek egyik oka az üzleti beruházások visszafogása lehet.

Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója úgy vélte, hogy a gazdaság növekedésének lassulása és a kormány expanzív fiskális politikája előbb-utóbb a folyó mérleg hiányában is megmutatkozik.

Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója méltatta, hogy a gazdaság növekedésének lassulása ellenére nem csak a folyó mérleg egyenlege javul, de minden mérlegösszetevője is kedvezőbb képet mutat mint egy évvel korábban. Kiemelte a kedvezően alakuló idegenforgalmi aktívumot, amely a szeptember 11-i terrortámadások következtében - a várakozásokkal ellentétben - októberben sem csökkent számottevően.

(MTI)