Vágólapra másolva!
Mára nagyobb a bor-, mint a sörfogyasztás. A férfiak körében sokkal népszerűbb a bor, háromszor annyian kedvelik, mint a hölgyek. A GfK Piackutató Intézet felmérései azt mutatják, hogy a bort a 40 év felettiek fogyasztják többször.
Vágólapra másolva!

A bort háromszor annyi férfi, mint nő tartja különösen kedvelt italnak. A férfiak 51, a nőknek viszont csak 16 százaléka szereti. Szívesen issza a bort átlagosan a felnőtt lakosság egyharmada. Ez az arány évek óta lassan emelkedő tendenciát mutat, így a bor pozíciója erősödik az étkezési szokásokon belül - állapította meg a GfK Piackutató Intézet felmérése.

A két évvel ezelőtti heti átlag 0,7 alkalom után 0,9-es középértéket állapított meg a cég a teljes felnőtt lakosságot reprezentáló 1000 fő megkérdezése után.

Az átlag azonban nagy eltéréseket takar. Például a férfiak ötször olyan gyakran isznak bort, mint a nők. Életkor szerint a 40 évesnél idősebbek az átlagosnál többször, a fiatalabbak pedig kevesebbszer fogyasztanak. A lakóhelynél érdekes trend, hogy korábban a legkisebb falvakat jellemezte a leggyakoribb fogyasztás, ami a lakosság számának növekedésével ritkult. Idén településnagyság szerint nincsenek eltérések, viszont egyértelműen a budapestiek lettek a leggyakoribb borivók. A bor és a sör fogyasztásának összehasonlításában kiderül az, hogy 1989-ben a bornál többen kedvelték a sört, mégpedig a megkérdezettek 34 százaléka. Mára viszont a sörösök aránya lett kisebb, mint a borosoké. Ugyanígy a fogyasztás gyakoriságában megelőzte a sört a bor a legutóbbi évek során. Sört átlagosan egy felnőtt hetente 1,2 alkalommal ivott 1989-ben, tavaly már csak 0,6-szer.

(Népszava)

Ajánlat:

GfK