Milliárdos megrendelés európai távközlési cégektől

Vágólapra másolva!
Az amerikai Cingular Wireless távközlési vállalat 3 milliárd dollárt szán hálózatfejlesztésre 2002-ben. Ebből az összegből a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a finn Nokia 1 milliárd dollárral, az Ericsson 1,4 milliárddal, a Siemens pedig 600 millióval részesedik.
Vágólapra másolva!

A Cingular Wireless - a Bellsouth Corp és az SBC Communications Inc. vegyesvállalata - jelenleg a nagyságra második amerikai mobiltelefon-szolgáltatója. A cég még októberben jelentette be, hogy modernizálja teljes mobiltelefonos hálózatát, olyan rendszert hozva létre, amely a hagyományos mobilhálózatoknál gyorsabban közvetít telefonokra internetes adatokat. Az akcióra az amerikai cég 3 milliárd dollárt szánt, melyből 1,4 milliárd dollár a Ericsson, 1 milliárdot a Nokia és 600 milliót a Siemens „tehet zsebre”.

A Cingular Wireless ezzel egyenrangú szolgáltatást tud nyújtani ázsiai és európai versenytársaival. Mind a Nokia, mind az Ericsson komoly nyereséget vár 2002 végére, amit kizárólag ennek az üzletnek tulajdonítanak. Az amerikai mobilszolgáltató igyekezete érthető, hiszen a várakozások szerint 2009-re további 150 millió amerikai vásárol majd készüléket.

A fejlesztéshez a GSM/GPRS/EDGE felszerelést a finn Nokia, a svéd Ericsson és a német Siemens szállítja majd.

A Cingular át akar állni az úgynevezett EDGE-rendszerre, amely másodpercenként 470 000 adat átvitelét tenné lehetővé. Így akár videoklipeket is lehet közvetíteni telefonon. A rendszerre való átállás lehetővé tenné az Európában már használatos GPRS adatszolgáltatást, és a jövendő harmadik generációs multimédiaszolgáltatást, amely kereskedelmi forgalomban még csak Japánban működik.

A távközlési részvények közül a pénteki kereskedési napon mindhárom részvény esett. A Nokia (ami szeptember 11-i terrortámadás óta már 71 százalékot emelkedett) 69 centet esett 25,41 euróra, a Siemens-részvény 90 centes esés után 65,1 eurón állapodott meg, míg az Ericsson-papír1,5 korona esés után 57,5 koronát értek.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Nokia