Vita a német gazdaság helyzetéről

Vágólapra másolva!
A német Ifo gazdaságkutató intézet elnökének berlini nyilatkozata szerint a német gazdaság valószínűleg az 1981-eshez hasonló mértékű recesszióban van. Hans Eichel pénzügyminiszter szerint van esély rá, hogy a nemzeti össztermék a negyedik negyedévben tovább csökken, a következő évben azonban már fellendülésre számít.
Vágólapra másolva!

A német gazdaság valószínűleg csak 0,75 százalékkal fog növekedni jövőre is, az idei év negyedik negyedévében pedig még csökkenhet, bár ez bizonytalan - mondta Hans Eichel német pénzügyminiszter a Financial Times-ban kedden megjelent nyilatkozatában. A Handelsblatt elemzése szerint pedig a mostani, lefelé tartó irányzat a jövő évi első negyedévben is folytatódik, egyelőre azonban a beszerzői menedzserindexek még nem érték el a növekedést előrejelző ötven pontos határt.

Németország hazai összterméke 0,1 százalékkal 968,91 milliárd márkára csökkent a harmadik negyedévben a másodikhoz képest szezonális kiigazítással, a másodikban pedig stagnált, de az irányzatra tekintettel ezt "mínusz 0,0" százalékban határozta meg a statisztikai hivatal. A harmadik negyedévi eredménnyel a német gazdaság úgyszólván hivatalosan is recesszióba került.

Eichel elmondta, hogy a jövő évi 0,75 százalékos feltételezést a kormány stabilitási programjához kapcsolt "kockázat-forgatókönyv" tartalmazza. A kormány múlt héten jóváhagyta a stabilitási programot, és azt e héten beterjesztik az Európai Bizottságnak. A stabilitási program maga továbbra is a kormány 1,25 százalékos GDP-növekedési előrejelzését tartalmazza jövőre, de Eichel hangsúlyozta, hogy az úgynevezett kockázat-forgatókönyv is elképzelhető. Ugyanezen feltételezés szerint az államháztartási deficit jövőre elérheti a GDP 2,5 százalékát, a stabilitási programban szereplő 2 százalék helyett.

Brüsszelben egy ideje túl bizakodónak tartják a német kormány hivatalos előrejelzéseit, tehát üdvözölni fogják a kockázat-forgatókönyvet - kommentálta Eichel nyilatkozatát a Financial Times.

(MTI - Üzleti Negyed)