A Daewoo Bank Rt. szerdai elemzése,        2001 december 5.

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Külföld:

  • Visszatért a Mikulás a piacra. Amerikában kissé váratlanul, amikor már-már mindenki lemondott az évvégi rally folytatódásának lehetőségéről, visszatért a bika a piacokra. A tengerentúli indexek váratlan megugrásának hátterében első ránézésre semmi különleges hír nem áll. Bár a Wall Street-i elemzők szerint a technológiai részvényeket az repítette az égbe, hogy a Cisco bejelentése szerint novemberben a várakozások szerint alakult a rendelésállománya.
  • A pénzügyi szektorokat az segítette meg, hogy a J. P. Morgan másfélmilliárdos gyorssegélye révén az Enron mégiscsak megmenekülhet a csődtől, ám valójában a bika valószínűleg ettől függetlenül is ott rejtőzött az elmúlt hetekben a piacok mélyén. A befektetők kéthetes profit-takingjét segítette a korábbi nagy emelkedés időleges kifulladása, és számos rossz nemzetközi vállalati, világpolitikai, makrogazdasági hír napvilágra kerülése.
  • Az emelkedés erejét jelzi egyrészt, hogy az emelkedő vonalban a forgalom ismét megélénkült, és hogy a nagyon rossz híreket csak kisebb korrekciók követték, a piac a legkisebb jó hírre, vagy csupán a rossz hírek elapadására rögtön megugrik. Így összességében talán joggal lehet reménykedni az elkövetkező hetekben a hossz folytatódására, és hogy másodszorra talán nagyobb sikerrel teszteli majd a Nasdaq és a DJIA bűvös 2000, illetve 10 000 pontos ellenállási szintjét.

Belföld:

  • Minket ma inkább a nemzetközi folyamatok mozgathatnak. A piacon ugyanis ma még az előző napok szintjéhez képest is csekély mennyiségű friss hír látott napvilágot, és láthatóan az ázsiai és európai tőzsdéket is a tengerentúli megugrás tartotta lázban ma reggel.
  • Érdemes azért megemlíteni, hogy a Humet alighogy megújított igazgatóságából máris lemondott Gál László, Civin János egyik bizalmi embere, és ennél is aggasztóbb hír lehet, hogy felmondásra került a Corvina Natural Products-cal, a Humet legfőbb amerikai forgalmazó partnerével 2 éve kötött szerződés.