A Rotch Energy az Agroferttel pályázna az Unipetrolra

Vágólapra másolva!
A brit Rotch Energy Ltd. energiaipari befektetőcsoport a héten megkeresi a cseh-svájci Agrofert Holding AS agrokémiai csoportot, hogy közösen tegyenek ajánlatot a cseh Unipetrol olajipari csoport 62,99 százalékos részesedésére.
Vágólapra másolva!

Az Agrofert eredetileg az osztrák OMV konszernnel együtt pályázott az Unipetrolra, az OMV azonban visszalépett és múlt hét elején a Magyar Olaj- és Gázipari (Mol) Rt.-vel és a TVK-val társult vevőkonzorciumba. Az Agrofert vezérigazgatója, Andrej Babis a Lidové Noviny című lapnak úgy nyilatkozott, annak ellenére tárgyalni fog a Rotch Energyvel, hogy a múlt héten ajánlatot kapott: társuljon az OMV-vel és a Mollal. Jelezve, hogy még nyitott kérdés, vajon az Agrofert melyik konzorciumhoz fog csatlakozni.

Az Unipetrol 62,99 százalékát a cseh vagyonkezelő alap privatizálja; a folyamat augusztusban indult el hivatalosan. Az Unipetrol holdingban több vegyipari, műanyag- és műtrágyaipari, illetve olajfinomító és benzinkúthálózat-érdekeltség működik. A cseh finomító és petrolkémiai konglomerátum állami részesedése iránt egyébként az amerikai Conoco Inc., a holland Royal Dutch/Shell Group és az olasz Agip SpA is érdeklődik.

A cseh kormány abban bízik, hogy az eladás 16 milliárd korona (121 milliárd forint) bevételt hoz majd. Az eddigi közlések szerint a kormány december 17-én választja ki a vevőt.

(Népszava)

Ajánlat:

Mindenki az Unipetrolért
(2001. szeptember 26.)