Csökken a bankkártyacsalások száma

Vágólapra másolva!
A Magyarországon kibocsátott Eurocard/MasterCard kártyákkal elköltött minden 100 dollár után csak 0,9 cent volt a bankkártyacsalásból származó veszteség az idei év második negyedévében - mondta Fejes Kálmán, az Europay International regionális bankkártyakockázat-kezelési vezetője szerdán. Ugyanez az arány Kelet-Európában 1,75, Európában pedig 9,6 cent.
Vágólapra másolva!

Fejes Kálmán hozzátette: 1999. harmadik negyedéve óta tizedére csökkent a teljes bankautomata és kereskedői elfogadói hálózatban a bankkártyacsalások okozta veszteség.

A magyarországi elfogadói hálózatban a külföldön kibocsátott kártyákkal elkövetett csalások értéke 100 dolláronként 7,2 cent volt, míg ugyanez az arány a kelet-európai országok átlagát tekintve 32, az európai országok átlagában pedig 46 cent volt.

Fejes Kálmán beszámolt arról, hogy a csalások számának jelentős csökkenését a bankok, a bűnüldöző szervek és a törvényhozás szoros együttműködése eredményezte. A magyarországi hitelintézetek együttműködésének egyik jó példája, hogy közösen úgynevezett monitoring rendszert működtetnek: ez azt jelenti, hogy a bankok figyelik mindazokat a tranzakciókat, amelyek a kártyatulajdonosok szokásaihoz képest eltérő, gyanús pénzmozgást mutatnak.

A kockázatkezelési vezető elmondta: világújdonságnak számít, hogy Magyarországon már 7 bank olyan rendszert alkalmaz, amelyben a kártyabirtokos, minden tranzakcióról, amelyet kártyájával végeznek el, sms-üzeneteket kap. Így az esetleg ellopott, vagy lemásolt kártyákkal történő hamis tranzakciók felismerése jóval gyorsabban történhet meg. Az Europay International vezetése ezért fontolóra veszi, hogy a magyarországi hitelintézetek példáját követve ezt a gyakorlatot kötelezővé teszi tagbankjai számára.

A bankkártyahasználat biztonságát tovább növeli, hogy január 1-jétől kötelező lesz a PIN kód beütése a Maestro kártyáknál vásárláskor is, nemcsak pénzkivételnél.

(MTI)

Ajánlat:

Bank
(az Üzleti Negyed rovata)