Jövőre csökkenhet az importgáz ára

Vágólapra másolva!
A korábbi, drágulásról szóló értesülésekkel ellentétben, a földgáz importára a jövő évben várhatóan további 7 százalékkal csökken. Erről Szitó János, a Panrusgáz Rt., a földgáz oroszországi importját végző cég vezérigazgatója tájékoztatott szerdán. A magyar-orosz vegyesvállalat és orosz partnere, a Gazexport között fennálló szerződések ugyanis tartalmazzák az ármegállapítás feltételeit is, amelyeket 1996 októbere óta alkalmaznak, és a vezérigazgató szerint a megállapodásokban nem várható változás.  
Vágólapra másolva!

A kőolaj és az olajtermékek világpiaci árának csökkenése miatt a földgáz importára a jövő esztendő első negyedében a jelenlegi árhoz képest várhatóan mintegy 7 százalékkal tovább mérséklődik - tájékoztatott Szitó János, a Panrusgáz vezérigazgatója szerdán, a társaság várakozásairól.

A magyar-orosz gázipari társaság az előrejelzéssel a közelmúltban megjelent, ezzel ellentétes sajtó-értesüléseket cáfolta. A napvilágot látott információk szerint a Gazprom jövőre mintegy 25 százalékkal drágábban exportálja a földgázt.

Szitó János vezérigazgató közölte, hogy a Panrusgáz Rt. és az orosz Gazexport között hosszú távú gázszállítási szerződések vannak érvényben, amelyek tartalmazzák az ármegállapítás feltételeit is. Ezeket a szabályokat 1996. október 1-jétől alkalmazzák a magyarországi gázszállításoknál. A Panrusgáz szerint a szerződéses feltételeket a felek mindeddig betartották és nem feltételezik, hogy e téren változás várható.

A Panrusgáz Rt. importálja Magyarországra a Gazpromtól származó földgáz teljes mennyiségét. A társaság az elmúlt évben közel 8 milliárd köbméter földgázt importált, amely a magyarországi gázellátás mintegy 60 százalékát tette ki.

(MTI)