Uniós pénzügyi vizsgálatok Magyarországon

Vágólapra másolva!
Jelenleg egy vizsgálat és egy konferencia is folyik Magyarországon annak érdekében, hogy a hatóságok és a piaci szereplők a jövőben minél pontosabban betartsák az Európai Unió előírásait. Az Európai Tanács pénzmosás elleni bizottsága azt vizsgálja, mekkora fejlődés történt három év alatt e területen, az Európai Unió egyik főigazgatósága pedig egy konferencián készíti fel a magyar hatóságokat az európai uniós költségvetésből származó támogatások szabályszerű elköltésére.
Vágólapra másolva!

Hétfő óta Magyarországon tartózkodik az Európa Tanács pénzmosás ellen fellépő csoportjának hatfős bizottsága. A bizottság tagjait az Európa Tanács, a tagállamok és a legfejlettebb gazdaságú országokat tömörítő OECD mellett a pénzmosás elkerülése érdekében működő szakmai bizottság delegálta. A hat szakember 3,5 napos munkája során azt szeretné kideríteni, hogy Magyarországon mekkora mértékben fejlődött a pénzmosásellenes harc.

Ennek keretében megvizsgálják, hogy a pénzmosás elkerülésére hozott szabályok mennyire felelnek meg az európai uniós előírásoknak és hogy azokat hogyan tartják be. A bizottság munkája során felkeresi a különböző minisztériumok, országos hatóságok és fontosabb piaci szereplők, például bankok vezetőit és szakembereit, és tőlük érdeklődik a fennálló helyzetről.

Három évvel ezelőtt, 1998-ban az akkori hasonló bizottság megállapította, hogy Magyarországon a pénzmosás ellen küzdő hatóságok közötti koordináció javításra szorul, nehezményezték a névtelen betétek elhelyezésének lehetőségét is.

A bizottság továbbá ugyancsak nem tartotta megfelelő szintűnek a rendőrség e célra mozgósítható erőforrásait, és kevésnek találták a bejelentett pénzmosási gyanút is. Mindvégig különös figyelmet fordítva arra, hogy ezeken a területeken mekkora volt az előrelépés. A testület a távozását követően több hónapos munkával egy értékelő jelentést készít majd, amelyet nyilvánosságra is hoz.

Fontos megjegyezni, hogy ez a testület nem azonos azzal az OECD mellett működő bizottsággal, amely nyáron nem megfelelően együttműködőnek nyilvánította Magyarországot a pénzmosás ellen vívott harcban, elsősorban a névtelen betétek megléte miatt. Annak a testületnek a vizsgálóbizottsága majd csak januárban vizsgálódik legközelebb az országban. Az a bizottság a magyarországi tapasztalatai alapján elkészített jelentését várhatóan jövő januári vagy júniusi közgyűlésén hozza nyilvánosságra.

Ma egy konferencia is megkezdődött az országban, amelynek keretében az Európai Unió csalásellenes irodája arra szeretné felkészíteni a magyar hatóságok szakembereit, hogy az unióból származó támogatásokat minél szabályszerűbben használjuk fel. Magyarország egyébként nem oly régen épített ki szabályozott kapcsolatot az Európai Unió csalás elleni irodájával. Ezzel és a konferencia megtartásával hazánk e tekintetben is élenjáró, ugyanis eddig csak Lengyelországban tartottak hasonló rendezvényt, ám egy éven belül mind a tizenkét, unióba jelentkező országgal tervezi a kapcsolatok szorosabbra fűzését az uniós főigazgatóság.

(Népszava)

Korábban: