A kormány támogatja a vállalkozói hitelkártyát

Vágólapra másolva!
Matolcsy György gazdasági miniszter csütörtökön bejelentette, hogy a kormány 200 millió forinttal kívánja támogatni a jövő évben induló vállalkozói hitelkártya bevezetéséhez szükséges informatikai rendszer kiépítését. A Széchenyi-kártya nevű vállalkozói hitelkártya három hónapos futamidővel 1 millió forintos hitelt nyújt a mikro-, kis-, és középválalkozások számára.
Vágólapra másolva!

A kormányzat 200 millió forinttal kívánja segíteni a vállalkozói hitelkártya bevezetéséhez szükséges előminősítő és informatikai rendszer kiépítését - mondta Matolcsy György gazdasági miniszter egy csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

A miniszter hozzátette: még vizsgálják a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatát , hogy a Széchenyi-kártya elnevezésű vállalkozói hitelkártyára 3-5 százalékos kamattámogatást nyújtson a költségvetés.

A jövő évben induló Széchenyi-hitelkártya egymillió forintos hitelkeretet nyújt a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, a felvett kölcsön futamideje három hónap. A tervek szerint a Széchenyi-hitelkártya olcsóságát az adja, hogy a kamara, illetve a VOSZ szervezetei bekapcsolódnak az előminősítésbe, és az ügyintézésbe.

Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke elmondta, hogy a Széchenyi-hitelkártya államilag nem garantált, a tulajdonosoknak a garanciaalapba kellene befizetnie, és ezt az alapot a Hitelgarancia Rt. működtetné. A kártya ára a hitelkeret 2,5 százaléka, vagyis 25 ezer forint. Csak azok a vállalkozások juthatnak a hitelkártyához, amelyek tagjai a VOSZ-nak, illetve a kamarának.

A hitelkártya-szerződésben egyébként kikötik, hogy a nemfizetők nevét nyilvánosságra hozhatják. Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy véleménye szerint a kártya egyben erkölcsi bizonyítványt is ad a kis- és középvállalkozások számára.

Korábban:

Kedvezményes hitelkártya kisvállalkozóknak
(2001. november 21.)