Fogyasztóvédelem: a bevásárlóközpontok és a cappuccino van soron

Vágólapra másolva!
Fokozott ellenőrzést tartanak a karácsony előtti szezonban a fogyasztóvédők - hangzott el a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) csütörtöki sajtótájékoztatóján. A vizsgálatok során több játékpisztolyt és gyermekeknek árusított babát vontak ki a forgalomból, de találtak a tavaly betiltott lézeres kulcstartóból is. A fogyasztóvédők javaslatot tettek az FVM-nek, hogy pontosítsa a cappuccino termék szabályozását.
Vágólapra másolva!

Takács Ferencné, az FVF termékellenőrzési főosztályvezetője elmondta, hogy az utóbbi napokban nagyon sok tűz- és balesetveszélyes terméket hoztak be a felügyelőségre, illetve találtak a háztartási kisgépek, karácsonyfafüzérek, gyermekjátékok ellenőrzése során. A fogyasztóvédők a karácsonyi kellékeken kívül az ajándékként szóba jöhető termékeket vizsgálják meg alaposabban az üzletekben, áruházakban, piacokon, illetve az alkalmi vásárterületeken.

A sajtótájékoztatón példának említették, hogy 52 bevizsgálásra a felügyelőségre behozott termékből négy fajta tűzveszélyes karácsonyfafüzér, illetve 14 balesetveszélyes háztartási kisgép forgalmazását megtiltották. Vizsgálatra vár további 13 kisgép, illetve 9 karácsonyfafüzér. Előfordult olyan is, hogy kültéri használatra árusított karácsonyfafüzér bizonyult veszélyesnek.

A játékok ellenőrzése során jó néhány, a gyerekekre veszélyforrást jelentő babát találtak, több játékpisztoly forgalmazását megtiltották, mert a lövedék a megengedettnél nagyobb mozgásenergiával rendelkezett, valamint - játékként árusított - halláskárosító, pukkanó zacskót is kivontak a forgalomból. Az ellenőrzések során kiderült, még mindig árusítanak korábban betiltott termékeket, ilyen például a látáskárosító lézer kulcstartó.

Nem egyértelmű, hogy mi a cappuccino

Csajági Éva, az FVF élelmiszerosztály vezetője a kávé-specialitások vizsgálatának tapasztalatairól elmondta: a vizsgált 52 termék 65 százaléka valamilyen jellemző alapján nem volt megfelelő. Példaként említette, hogy a Maresi cappuccino termékénél plusz 50 százalék ajándék jelölés volt feltüntetve, miközben a csomagoláson jelzett nettó tömeg ugyanaz volt. A fogyasztóvédők a cappuccino termékek ellenőrzésekor nagyon sok ízesített árut találtak, miközben a magyar élelmiszerkönyv szerint a capucchinó ízesítés nélküli. A fogyasztóvédők azt javasolják a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak, hogy pontosítsa a capucchinó termék szabályozását.

Ellenőrzik a bevásárlóközpontokat is

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a nagy bevásárlóközpontokban és áruházakban is rendszeresen ellenőriznek a fogyasztóvédők, legutóbb 11 megye 19 Tesco áruházát vizsgálták. A Tesconál a korábbi fogyasztóvédelmi hiányosságokhoz képest javulás tapasztalható és az ellenőrzés után az áruházak vezetői részletes intézkedési tervet dolgoztak ki a hiányosságok megszüntetésére. A Tesco-vizsgálat egyik szembetűnő hiányossága volt, hogy a katalógusukban egyáltalán nem tüntetik fel az egységárakat, ezért a hatóság reklámfelügyeleti eljárást folytat le az ügyben. A tapasztalatok azt is mutatják, hogy 50-60 próbavásárolt termék fizetésénél egy százalék erejéig a fogyasztót megkárosították, mert a polcon szereplő ár és a számítógépben szereplő ár eltért. Jellemző hiányosság a Tesconál, hogy jó néhány terméknél nincs magyar nyelvű használati útmutató tájékoztató. Az előre csomagolt friss hús- és húskészítmények esetében előfordult, hogy hosszabb lejárati időt tüntettek fel, mint amennyit lehetne.

(MTI)

Ajánlat:

Fogyasztóvédelem
(Az Üzleti Negyed fogyasztóvédelmi oldala)

Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség

Korábban:

Szabálytalankodó benzinkút-shopok
(2001. október 16.)