Árcsökkenés várható a piacon

Vágólapra másolva!
Jövőre némiképp fellendülhet a használt lakások piaca, miután azokra is kiterjesztették a kedvező kamatozású hiteleket. A nagyobb kereslet azonban nem okvetlenül emeli az árakat. Sőt vélhetően a kínálat bővülése inkább árcsökkenéssel jár majd.
Vágólapra másolva!

Mozgalmas volt az ősz: a hitelek körének kibővítése rányomta bélyegét a használt ingatlanok piacára - állapította meg a Népszava kérdésére Tar Angelika, a Biggeorge's International Rt. lakóingatlan-divíziójának tanácsadója. A jövő év érezhető fellendülést hozhat, hiszen november 1-jétől nemcsak az új, hanem a használt lakáshoz felvehető hitel kamattámogatása is növekedett. Ez a változás élénkülést hoz majd, de nem módosítja az árakat - véli a szakember.

A szakma több képviselője ugyanis határozottan állítja: a használt lakások piacán az egy évtizede indult dinamikus áremelkedés az idén megtorpant. Az általános stagnálást a kereslet visszaesésével magyarázzák az elemzők, hiszen az igény főként az új építésű lakások irányába mozdult el. A felfokozott érdeklődés leginkább az államilag támogatott vásárlói hiteleknek tudható be. Az új építésűek megvételét ugyanis még mindig a régi ingatlan értékesítése előzi meg. A családi kasszába ekként befolyt összeg az új otthon vételi árának 70-85 százalékát fedezi. Így aztán a használt lakások piacán a nagyszámú eladó ingatlan túlkínálatot gerjesztett. A legtöbbet egyébként a 70-es, 80-as években épített, gyengébb állapotú társasházakban kínálják megvételre.

Még ma is a kisebb belvárosi és a jó fekvésű, nagyméretű, panorámás budai lakások a legkelendőbbek. A nívós budai kerületekben értékesített lakások átlagosan 100 négyzetméteresek és 40 millióért kelnek el. Az irányárak az év során változatlanok maradtak, ám a kínálati árból adott engedmény egyre feljebb kúszott: néhol elérte a 15 százalékot is. (Az árból egyébként 8-10 százalékot lehet lealkudni.) Sőt egy fővárosi ingatlanközvetítő irodában példaként egy 600 millióért kínált villát említettek, mely az induló ár 70 százalékáért cserélt gazdát. Nem ok nélküli tehát az a vélekedés, miszerint a budai ingatlanpiac öszsze fog omlani, hiszen irreális árakat kérnek az építményekért. A Biggeorge's elemzői a kereslet lanyhulása és a kínálat további bővülése miatt a használt lakások eladási árának enyhe csökkenését prognosztizálják az év végéig. Adataik azt is tükrözik, hogy csökkent a befektetői célú használtlakás-vásárlás, mert az elérhető hozamok 10 százalék alá estek.

Miként a megvételre ajánlott lakásoknál, úgy az öt évnél öregebb, eredeti belső elosztásukat megőrző bérleményeknél is túlkínálat mutatkozik. A használt lakások bérleti díjai átlagosan négyzetméterenként 32 német márka körül mozognak. Legkönnyebben a színvonalasan felújított, legalább 2-3 hálószobás, továbbá a 220-300 négyzetméteres, önálló ingatlanokat lehet kiadni. Úgy vélik, a közép- és felsővezetők számára több lakást bérlő multinacionális cégek lakáscélú költségvetésének leszorítása tovább csökkentheti a túlkínálat és az erősödő forintárfolyam hatására romló, német márkában meghatározott bérleti díjakat.

(Népszava)

Ajánlat:

Ingtlan
(az Üzleti Negyed rovata)