Jugoszlávia 70 millió dolláros hitelt kapott

Vágólapra másolva!
A Világbank kölcsönt hagyott jóvá Jugoszláviának az energiarendszer, a nyugdíj- és egészségügyi rendszer támogatására. A Világbank a jugoszláviai gazdasági reformok pénzügyi támogatására jövőre összesen 200 millió dollárt szándékozik folyósítani - hangsúlyozták Rory O'Sullivan, a Világbank elnöke és Miroljub Labusz szövetségi kormányalelnök, miután aláírták az első kölcsön jóváhagyásáról folytatott tárgyalásokról szóló jegyzőkönyvet.
Vágólapra másolva!

Labusz elmondta, hogy a Világbank a kölcsönt húsz évre hagyta jóvá, a törlesztés leső tíz évében igaz csupán 0,75 százalék kamat mellett. Mint mondta, hamarosan aláírják a kölcsön folyósítását Montenegro számára is. Hangsúlyozta, hogy Szerbia a mostanihoz hasonló kölcsönt fog kapni a jövő év utolsó negyedében is.

Bozsidar Gyelics pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a Világbank támogatásának elnyeréséhez sürgősen meg kell hozni a költségvetési rendszerről és a munkáról szóló köztársasági törvényeket, továbbá módosítani kell a nyugdíjakról szóló szövetségi törvényt, amely megnöveli az öregségi nyugdíjaztatáshoz szükséges életkor alsó határát.

O'Sullivan kiemelte, azért hagyták jóvá a 70 millió dolláros kölcsönt, mert a pénzügyi szervezet úgy értékeli, hogy Szerbiában eredményesek a reformok, és költségvetési támogatásra van szükség a fizetések és a nyugdíjak kifizetéséhez. Közlése szerint a Világbank hosszú távú célja, hogy a jugoszláviai reformok támogatását 215 millió dollárra növelje. Ennek az összegnek egy részét közvetlenül a gazdaságra fordítják az olyan ügynökségek révén, mint amilyen a magánszektorra szakosodott International Finance Corporation (IFC), tudósít a Beta.

(Üzleti Negyed)