A Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők az infláció legbizonytalanabb tényezőjének az élelmiszerárak alakulását tekintik, egy kizárólag az élelmiszerek árával foglalkozó elemzés azonban biztos adatokkal szolgál.
Az Ecostat elemzője a lapnak elmondta: az első félévben 22,5 százalékról 12,5 százalékra mérséklődött a mezőgazdasági termelői árak növekedése, ami jelentősen befolyásolja az élelmiszerek árának alakulását. A hatás a harmadik negyedévre már megmutatta magát az élelmiszerárakban is, az elemző szerint az árcsökkenés októberi megtorpanását is kalkulálva 14 százalékos éves növekedéssel lehet számolni.
Az elemző hozzátette: a termelői áraknak ugyan nagy szerepük van az élelmiszerek árának alakulásában, a hatás mértékét azonban nagyban befolyásolja a termelői érdekérvényesítés, valamint az energia-, a csomagolóanyag-, a munkabér- és fuvarköltség (az élelmiszerek előállításának költségéből a mezőgazdasági eredetű anyagok költsége nem több 40 százaléknál).
Az ÉFOSZ főtitkára szerint az élelmiszeripar mindössze 7 százalékkal tudta emelni átadási árait a kereskedőknél.
(Üzleti Negyed)