Lakástakarékok: a vártnál kevesebben igénylik a kedvezményes hitelt

Vágólapra másolva!
Az előzetesen számítottnál kevesebb ügyfél igényli a lakástakarék-pénztárak kedvezményes, 6 százalékos kamatozású hitelét az idén. A lakástakarék-pénztári vezetők úgy vélik, hogy a vártnál kisebb számú ügyfél megjelenését elsősorban a lakásvásárláshoz nyújtott állami kamattámogatások növekedése, illetve az elfogadott adómódosítás okozza.
Vágólapra másolva!

Kedvezményes lakáshitelhez ugyanis már 2,9 százalékos kamat megfizetése mellett is hozzájuthatnak az ügyfelek és jelentősen emelkedik a hiteltörlesztéshez biztosított adókedvezmény mértéke is. Jövőre az új lakások vásárlásához igényelt kölcsön törlesztő részleteinek 40 százalékával, de legfeljebb 240 ezer forinttal csökkentheti adóalapját a hitelt felvevő.

Az első tapasztalatok szerint a kamatok esésének köszönhetően egyre több lakástakarék-pénztári ügyfél használja fel saját erőként állami támogatással növelt megtakarítását a kereskedelmi banki hitelekhez. Az előzetes számítások alapján az idén és jövőre várhatóan 50 milliárd forint körüli, lakáscélra fordítható szerződéses összeget utalnak ki a lakástakarék-pénztárak.

Csabai István, az OTP Lakástakarék-pénztár főosztályvezetője arról számolt be, hogy az idén mintegy 15 ezer szerződés keretében összesen 16 milliárd forint szerződéses összeg lenne kiutalható, az első jelzések alapján azonban a jogosultak 40 százaléka a további takarékoskodás mellett dönt. A kiutalást elfogadók 50 százaléka lemond a kedvezményes hitel felvételéről és csak az állami támogatással növelt megtakarításait igényli.

Gergely Károly, a Lakáskassza-Wüstenrot Rt. elnök-vezérigazgatója azzal számol, hogy jövőre 8 milliárd forint körüli szerződéses összeget fizetnek ki az ügyfeleknek. Az év végéig 8000 szerződés esetében jár le a minimális megtakarítási idő, azaz ennyi szerződés kiutalása válik esedékessé. November közepéig 1000 hitelkérelem érkezett vissza a pénztárhoz. Ezekben az ügyfelek 55 százaléka kérte a hitelt, 31 százalékuk lemondott róla, míg 14 százalékuk úgy döntött, hogy tovább takarékoskodik.

A Lakáskassza Rt. tájékoztatása szerint gyakori, hogy az ügyfelek a megtakarítási idő lejárta után azonnal jelentkeznek a pénzért, noha valamennyi jogosultat már fél évvel korábban tájékoztatják a kiutalás feltételeiről. A törvényben rögzített három hónap nem pusztán várakozással telik, hiszen ekkor kell beszerezniük a szükséges dokumentumokat és ebben az időszakban kell benyújtaniuk a hitelkérelmet is.

A Fundamenta Lakástakarék-pénztár Rt. eddig több mint 10 ezer értesítést küldött ki az ügyfeleknek a megtakarítási idő lejártát követően. November végéig már több mint 4 ezer szerződést utaltak ki, 3,52 milliárd forint értékben. A Fundamenta tapasztalatai szerint a jogosultaknak 10 százaléka dönt a további takarékoskodás mellett. A kiutalást elfogadók kétharmada igényli a 6 százalékos hitelt, míg egyharmaduk lemond a kölcsönről.

A hazai lakástakarék-pénztári piac negyedik szereplője, az Otthon Lakástakarék-pénztár Rt. versenytársainál egy évvel később indult, így az első kiutalásokra jövőre kerülhet sor. Az első kilenc hónap végéig a négy hazai pénztárnál több mint 73 milliárd forint betétállomány halmozódott fel. Az újonnan kötött szerződések száma ebben az időszakban megközelítette a 148 ezret, szerződéses összege pedig a 82 milliárd forintot.

(MTI)

Ajánlat:

Lakástakarékpénztárak
(az Üzleti Negyed összeállítása)

Lakástakarékpénztárak listája
(az Üzleti Negyed összeállítása)

Korábban:

Egyelőre nincs tervben a lakástakarék támogatásának csökkentése
(2001. december 3.)

Simicska Lajos a jövőben az OTP Lakástakarékpénztárt irányítja
(2001. július 11.)

Jó évet várnak a lakástakarék-pénztárak
(2001. március 16.)