Munkaerőhiány lesz Budapesten

Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag elfogyott a szabad munkaerő a fővárosban és agglomerációjában, így a cégek egyre nehezebben jutnak hozzá az igényeiknek megfelelő dolgozókhoz - állapítja meg a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 700 cég körében végzett felmérése. A kamara szerint ezért szorosabbá kéne tenni a vállalatok és az oktatási intézmények kapcsolatát.
Vágólapra másolva!

Az évek óta elvégzett felmérés alapján megállapítható, hogy az 1999-es 3-ról 3,5-re javult a megkérdezett cégek által a pályakezdők iskolai felkészítésére adott osztályzat - mondta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke, Koji László. Hozzátette: a felmérésből kiderül, hogy a vállalatok kétharmada nem tart kapcsolatot képzőintézményekkel, azaz nem használja ki a szakképzés lehetőségeit. A cégek csupán 4-5 százaléka kezdeményezi a számára megfelelő szakmák képzését.

A felmérés tapasztalatai alapján a kamara egyeztető fórum létrehozását javasolja, ahol a gazdálkodók képviselői tolmácsolhatják a képzésre vonatkozó igényeiket a képzőintézményeknek. Így a gazdaság igényeihez jobban igazodhatna a képzési szerkezet. A javaslatot támogatta Benedek András, az Oktatási- és Székely Judit, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

Koji László elmondta azt is, hogy a cégek 1999-hez viszonyítva nagyobb arányban szeretnék növelni a szellemi munkakörben alkalmazottak létszámát: várakozásaik szerint a szellemi foglalkozásúak száma három év alatt 5 százalékkal, tíz év alatt 8 százalékkal nőhet. A kereskedelmi vállalatoknál a növekedés ennél gyorsabb lehet: három év alatt 9, tíz év alatt 20 százalékkal nőhet a felsőfokú végzettséggel rendelkezők száma. A megkérdezett cégek szerint a fizikai foglalkozásúak létszáma a régióban várhatóan három év alatt 5, tíz év alatt 8 százalékkal bővül.

(MTI)

Ajánlat: