Novemberben 7,2 százalékos inflációt vár a piac

Vágólapra másolva!
A NAPI Gazdaság által megkérdezett tíz makroelemző prognózisából alkotott konszenzus novemberben 7,2 százalékos áremelkedést valószínűsít éves összevetésben. A szakértők által várt két szélsőérték 7,1 és 7,4 százalék volt. Az árindex csökkenését szakértők szerint főként az üzemanyagok árának csökkenése okozta.
Vágólapra másolva!

Az elemzők szerint az árindex csökkenését főleg az üzemanyagok árának mérséklődése okozza, valószínűleg negatív lesz a tartós fogyasztási cikkek indexe, ugyanakkor bizonytalan az élelmiszerek árának alakulása.

Az árindex novemberi csökkenésében az üzemanyagárak csökkenése játszotta a döntő szerepet, amelyet a piac 3,5-4 százalékosra tesz ebben a hónapban. A szakértők egyetértettek abban, hogy a tartós fogyasztási cikkek nem drágultak az év tizenegyedik hónapjában, sőt néhányuk szerint jelentős - 0,3 százalékos - árcsökkenés is előfordulhat.

Az élelmiszerárak alakulását illetően már megoszlanak a vélemények. Többen úgy vélték, hogy a sertés felvásárlási árának csökkenése már novemberben érezhető volt, és ebben a hónapban a szezonális élelmiszerek árai nem nőttek kirívó mértékben. Az élelmiszerek árának emelkedését a szakértők 0,4-0,5 százalékra, a kevésbé optimista elemzők pedig 0,9 százalékra teszik. Az értékek közötti különbség a teljes inflációs számban akár egytized százalékos eltérést is mutathat, mivel az élelmiszerek ára a fogyasztói kosár 25 százalékát teszik ki.

A szakértők az év végi inflációt 7 százalékosra várják, de néhányan elképzelhetőnek tartják a 6,9 százalékos értéket is, attól függően, hogy miként alakulnak a húsárak az év utolsó hónapjában. Amennyiben az olcsóbb sertéshús ára már decemberben megjelenik a feldolgozott termékek árában is, úgy az utóbbi érték a valószínűbb - válik az elemzők.

(Üzleti Negyed)