Vágólapra másolva!
Alapos ijedelmet okozott az izlandi lakosság körében a reykjavíki Tengerészeti Kutatóintézet nemrég kiadott jelentése. Az intézet megállapításai szerint ugyanis az izlandi vizek tőkehalállománya az elmúlt években rendkívül gyors hanyatlásnak indult. Ez pedig akár gazdasági válsághoz is vezethet a 280 ezer ember által lakott országban.
Vágólapra másolva!

Jól felborzolta az izlandiak kedélyét - a kormány válságtanácskozást tartott, a sajtó pedig méretes cikkekben taglalta az ügyet - a reykjavíki Tengerészeti Kutatóintézet (MRI) nemrég publikált jelentése. A távoli északi ország oceanográfiai ügyekben mindenható kutatóintézete ugyanis nem kevesebbet állított, minthogy az izlandi vizek tőkehalállománya az elmúlt években rendkívül sebes hanyatlásnak indult. A számunkra első ránézésre talán furcsának és érthetetlennek tűnő ijedelem az izlandi gazdaságszerkezet közelebbi vizsgálatával nyomban érthetővé válik.

A gejzírek országa ugyanis jórészt a tengerből él. Még ma is. Az izlandi bruttó hazai termék (GDP) 15 százaléka származik közvetlenül a halászatból és az ahhoz kapcsolódó egyéb ágazatokból, az exportbevételeken belül a halászat súlya pedig meghaladja a 62 százalékot. Itt foglalkoztatják a lakosság 8,7 százalékát. A halászat mai súlya azonban fényévekre van a két-három évtizeddel ezelőtti állapottól. Akkor a GDP mintegy 50-60, az exportbevételeknek pedig 90-95 százaléka származott a szektorból, miközben a lakosság 35-40 százaléka tevékenykedett ezen a területen.

Különösen idegborzoló az izlandiak számára, hogy a drasztikus fogyás elsősorban a tőkehalállományt érinti, amely az izlandi halászat legfőbb bevételi forrása. Tavaly a teljes bevétel (halfélék, egyéb tengeri termékek) közel 40 százalékát adta a Gadus morhua. A tőkehal részesedése ugyanakkor igen magas a lehalászott halmennyiségen belül is: tavaly 42 százalékot tett ki, ami jóval magasabb az izlandi kormány által 1995-ben megszabott 25 százalékos limitnél. A túlhalászás miatt nincs mit csodálkozni az állomány fogyásán.

Bár a kifogott mennyiség az elmúlt évtized során csökkent (1990-ben 333 ezer, 1999-ben 260 ezer, tavaly pedig 235 ezer tonnát tett ki), a lehalászható állomány mára 577 ezer tonnára zuhant a tavalyi 866 ezer tonnáról. Az MRI tanulmánya menti az illetékeseket: a túlhalászás az állomány nagyságának túlbecsléséből fakad, de a halakon és Izlandon ez már nem segít.

(Magyar Hírlap)