7,1 százalékos az infláció novemberben

Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak novemberben 0,1 százalékkal nőttek októberhez, és 7,1 százalékkal a 2000 novemberi szinthez képest, az első tizenegy hónapban az árak átlagosan 9,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzők által várt két szélsőérték 7,1 és 7,4 százalék volt, a többség év végére 7 százalék alatti inflációt jósol. A tartós fogyasztási cikkek ára az évtized során először, 0,1 százalékkal csökkent.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói árak novemberben 0,1 százalékkal nőttek októberhez képest, és 7,1 százalékkal haladták meg a 2000 novemberi szintet, az első tizenegy hónapban az árak átlagosan 9,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A KSH által közzétett adatok nagyjából megfelelnek a tegnap közzétett elemzői várakozásoknak. Az Ecostat november elején még márciusra várta a 7,1 százalékos drágulást.

A maginfláció októberhez viszonyítva 0,7 százalék, az egy évvel korábbihoz képest pedig 8,4 százalék. A maginfláció tavaly novemberben az előző év azonos időszakához képest 8,8 százalékot tett ki, míg az előző hónapit 0,8 százalékkal haladta meg.

Először csökkent a tartós fogyasztási cikkek ára

Az előző év novemberéhez képest az élelmiszerek ára 10,5 százalékkal emelkedett, míg a tartós fogyasztási cikkek átlagosan 0,1 százalékkal kerültek kevesebbe, mint egy évvel korábban. Erre az elmúlt évtizedben nem volt példa - szögezi le a hivatal. Az egyéb cikkek és üzemanyagok egy év alatt 1,9 százalékkal drágultak, a ruházkodási cikkek pedig 4,6 százalékkal kerültek többe, mint tavaly novemberben. Átlag felett emelkedett a háztartási energia ára 7,7 százalékkal, a szolgáltatásoké 8,5 százalékkal, valamint a szeszes italok és dohányáruk ára 10,4 százalékkal. Az élelmiszerek átlagosan 0,3 százalékkal kerültek többe novemberben, mint az előző hónapban. Kismértékben csökkent a sertéshús, a liszt és a baromfihús ára.

Az egyéb cikkek, üzemanyagok főcsoportban az egyhavi átlagos árcsökkenés 0,9 százalék volt, ami meghatározóan a jármű üzemanyag árak 4,4 százalékos mérséklődésének következménye. A 11. hónapban a járművek átlagosan 0,8 százalékkal kerültek kevesebbe, mint októberben. A szolgáltatások árai 0,3 százalékkal, a szeszes italok és dohányáruk árai pedig ebben a hónapban 0,2 százalékkal emelkedtek.

Kedvező tendencia a maginfláció csökkenése - vélik hazai elemzők

A várakozásoknál kedvezőbben alakult a novemberi infláció, így reális esély van arra, hogy decemberben az egy évre visszatekintő fogyasztói árszint-növekedés 7 százalék alatt lesz - mondta Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója. Hegedűs kedvezőnek nevezte, hogy az utolsó hónapokban az infláció erőteljesebb mérséklődése mellett a maginfláció is csökkent. Köszönhetően annak, hogy nem csak a szezonális termékek, illetve az üzemanyag árának csökkenése mozgatja az inflációt, de kedvező alakulásában a forint felértékelődésének is szerepe van. A kutató szerint az éves infláció a várakozásoknak megfelelően 9,3 százalék körül alakul, miközben arra is jó esély van, hogy ennél is kedvezőbb legyen.

A novemberi infláció ismeretében a fogyasztói árak éves átlagos növekedése a várakozásoknak megfelelően 9,2 százalék körül alakul az idén - mondta Pásztori Veronika, a Kopint-Datorg Rt. kutatója. A kutató példátlannak nevezte a tartós fogyasztási cikkek árainak alacsony, 0,1 százalékos éves emelkedését, hozzátette azonban, hogy a forint árfolyamának erősödése a tartós fogyasztási cikkek árcsökkenését is lehetővé tenné, ám mint mondta a kereskedők bizonytalanok az árfolyam jelentős változékonysága miatt. A tartósan erős forint várhatóan jövőre lehetővé teszi a tartós fogyasztási cikkek olcsóbbá válását - tette hozzá. A kutató hangsúlyozta, hogy a jövő év elején az infláció további mérséklődésére számítanak. Ezt támasztja alá, hogy 2002 első felében még nem várható a világgazdaság fellendülése, így az alacsony kereslet legalább a hazai inflációra kedvezően hat - mondta.

Londoni vélemény: a globális lassulásnak jelentős a szerepe

Londoni elemzők elmondták: a lefelé tartó inflációs trend folytatódására, az év végén 7 százalék körüli, vagy ez alatti éves inflációra és további monetáris enyhítésre számítanak.

Wike Groenenberg, a Schroder Salomon Smith Barney befektetési bank vezető térségi elemzője szerint az infláció vártnál alacsonyabb ütemében a két fő tényező az élelmiszer-szegmens és az alacsonyabb olajárak miatt a közlekedési szektor volt. A jelek szerint ez a következő hónapokban is így marad, s ez tovább fogja csökkenteni az inflációt. Groenenberg szerint jelenleg, az idei év végére 6,8 százalékos 12 havi inflációval számol, de a vártnál jobb novemberi adat alapján "ezt esetleg felül kell majd vizsgálni". Az elemző szerint a globális gazdasági lassulásnak is érzékelhető szerepe van a magyarországi infláció kedvező alakulásában, mivel jórészt emiatt zuhan az olajár.

Simon Watts, a UBS Warburg elemzője is hasonlóan váékekedik az inflációs adatokról. A vártnál kedvezőbb inflációs számban a gazdasági aktivitás lanyhulása és az erős forint egyaránt érződik; az előbbi nagyobb, az utóbbi kisebb részben. Watts szerint jövőre ugyanezek a trendek fognak érvényesülni, ami további monetáris enyhítést valószínűsít. Az elemző azt mondta, hogy a UBS Warburg jövőre összesen 125 bázispontos kamatcsökkentésre számít a jegybank részéről. Watts szerint várhatóan az MNB szokásává fog válni, hogy az inflációs számok bejelentése előtt csökkent kamatot, amivel azt akarja mutatni a piacnak, hogy rövid távú válaszlépések helyett a monetáris politika a hosszú távú inflációra összpontosít. Az elemző a jövő év végére 5,5 százalékos 12 havi inflációt jósolt. Idei év végi előrejelzése eddig 7,2 százalék volt, de utalt arra, hogy ez esetleg 7,0 százalékra módosulhat.

Charles Robertson, az ING Barings londoni stratégája elmondta: a novemberi szám összhangban van a ház által jósolt 6,9 százalékos idei év végi éves várakozással. Az ING Barings azzal számol, hogy a 12 havi infláció akár már 2002 márciusában, de legkésőbb májusban 5,0 százalék közelébe csökken. Ez - azon kívül, hogy jól fog jönni a kormánynak a választási kampányban - további jegybanki kamatcsökkentéshez nyújt majd mozgásteret már a jövő év elején - mondta Robertson. Az elemző szerint "február környékén, de lehet, hogy már januárban" újabb 50 bázispontos kamatcsökkentés várható. Robertson szerint ezt követően már bizonytalanabb a kép. Az óvatos alapállás az lenne, hogy nyárig nem csökken tovább az alapkamat, sőt a második fél évben kamatemelés sem zárható ki, annak biztosítására, hogy az infláció alacsony maradjon - mondta az elemző. Robertson 2002 első félévének végére 4,6, jövő decemberre 5,0 százalékos éves inflációt jósolt.

(MTI)

Ajánlat:

KSH

Korábban:

Novemberben 7,2 százalékos inflációt vár a piac
(2001. december 10.)