Oroszország meghosszabbíthatja az olajtermelés csökkentését

Vágólapra másolva!
Az orosz miniszterelnök, Mihail Kaszjanov kedden elég erősnek és rugalmasnak jellemezte az ország gazdaságát ahhoz, hogy a múlt héten, az OPEC támogatására bejelentett napi 150 ezer hordós olajexport-csökkentés a jövő év első negyedévén túl is folytatódjon. Kaszjanov szerint egyébként az év első negyedében 18-19-20 dolláros hordónkénti olajár várható, az év második felére azonban újabb csökkenést valószínűsít. 
Vágólapra másolva!

Oroszország - amely nem tagja az olajexportőr országok szervezetének - a világ második legnagyobb olajexportálója, eddig napi 150 ezer hordónyi termeléscsökkentést jelentett be a jövő év első negyedére. - Előfordulhat, hogy ezt a csökkentést folytatjuk a második negyedévben, de legalábbis a második negyedév első hónapjában - mondta Kaszjanov kedden a Reuters hírügynökségnek.

A miniszterelnök elutasította azokat a feltételezéseket, hogy Oroszország -amelynek költségvetési bevételei 40 százalékban az olajáraktól függnek- nehéz helyzetbe kerülne, ha az olajárak tovább csökkennek. A jövő évi olajárakról Kaszjanov azt mondta, hogy az év első negyedében 18-19-20 dolláros hordónkénti ár várható, a jövő év második felére pedig áremelkedést jósolt.

Amennyiben az olajárak nem emelkednek, Moszkvának lehetősége van hitelt fölvenni a nemzetközi tőkepiacon, előkészítendő a 2003-as adósságtörlesztési csúcsot. Kaszjanov ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a hitelfelvételről szóló tényleges döntés Oroszország szükségleteitől és a piaci helyzettől függ majd.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt héten egyébként úgy becsülte, hogy az olajárak mostani visszaesése nem kényszeríti Oroszországot hitelek felvételére.

A szabadpiaci referenciafajta északi-tengeri Brent könnyűolaj kedden kora délután 18,16 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) januári szállításra, 1 centtel olcsóbb a hétfői zárónál.

(MTI)

Ajánlat:

OPEC