Stúdiólakások fiataloknak

Vágólapra másolva!
A Magház fejlesztői egy újnak nevezhető keresletre építettek: az első saját otthont kereső 22-35 év közötti fiataloknak szánják lakóépületeiket. Az ötletgazdák vallják: a fiataloknak lakást, életformát és befektetési lehetőséget is kínálnak egyszerre. Az általuk megcélzott réteg nem szeretne kiköltözni a városból, mert életviteléhez sokkal közelebb áll a város belső magjában lévő otthon. Nekik nem mindenáron tulajdon kell, szívesen bérelnek is.
Vágólapra másolva!

Napjainkban Budapesten és környékén mintegy 80 ezer fiatal (értsd: 18-30 év közötti) keresi a lehetőséget saját, független élet kialakítására. Ellentétben a hatvanas, hetvenes években élő fiatalokkal, a ma dolgozni kezdő vagy még tanuló generáció nem tervezi a családalapítást, sőt sokszor még más(okk)al közös háztartás kialakítását sem. A mai fiatal nők a házasságot és/vagy a gyerekvállalást a húszas éveik végére tervezik, a férfiak esetében ezek a "programok" könnyen a harmincas éveik elejére húzódhatnak. Erre a hatalmas tömegre - amely most kezdi felépíteni önálló egzisztenciáját, illetve sok esetben jobb módú szüleik segítségére számíthat - épít az ingatlanfejlesztő is. Hiszen ők lehetnek azok, akik néhány éven belül fellendítik a bérlakáspiacot, illetve sok, rájuk szabott projekt is az ő keresletükre számít.

Az első Magház (a Magház II. a VIII. kerületi Horánszky utcában épül, és a tervek készen vannak a Kis Stáció utcai Magház III.-ra is) a VII. kerület most megújuló részében a Rottenbiller-Hutyra utca sarkon épül, Dévényi Tamás Ybl-díjas építész tervei alapján. Az egymilliárd forintos beruházási költségű lakóházban a 72 stúdiólakás átadása decemberben várható. A 23-54 négyzetméteres lakások fajlagos négyzetméterenkénti ára 200 ezer és 320 ezer forint között mozog. Az I-II-III. emelet egyterű stúdiólakásai kis (23-32 négyzetméter) alapterületen oldják meg valamennyi, a fiatalok életviteléhez illeszkedő lakásfunkciót. A negyedik emelet kétszintes lakásai (köztük 6, nagy északi tetőablakkal épített, igazi műteremlakása) a nappali térben 5 méter feletti belmagasságot, Budapest tetőire nyíló kilátást, egy fiatal pár számára is kényelmes lakóteret kínálnak. Igazi "csemege" a tetőtér 5, a negyedik emeletről önálló, saját lépcsővel felvezetett stúdiólakása, amelyek közül hármat nagy tetőterasz egészít ki.

A belső kert egyik végét az utca zajától védő, a fényt és az egyetem parkjának látványát azonban beengedő hatalmas üvegfal, túlsó végét parkosított, fás domb zárja le. További "luxusnak" számít, hogy csak az épület lakói és vendégeik rendelkezésére álló különleges közösségi teret, egy 130 négyzetméteres napozóteraszt alakítottak ki a tetőn.

A Magház egy program azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak jelzáloghitelt felvenni, de rendelkeznek készpénzzel, a rendelkezésre álló összeg erejéig tulajdonjog vásárlási lehetőségét kínálják, és a vételárból fennmaradó összeg után bérleti díjat számítanak fel. Ez egy 10 millió Ft értékű lakás esetében, ha a vevő 3 millió forinttal rendelkezik, megközelítően havonta 70 ezer forint bérleti jogot jelent, csaknem a banki törlesztőhitel felét. A konstrukció kialakítása nem véletlen: a vevők negyven százaléka befektetési szándékkal, bérbeadás céljára vásárol, és közel azonos arányban vannak azok, akik bérelni szeretnének. A tulajdonosoknak, ha bérbe szeretnék adni lakásukat, a Magház megszervezi: ez éves szinten mindössze kéthavi bérleti díjnak megfelelő költséget jelent.

Rajczy Gábor

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Magház