A felnőtt népességet reprezentáló 1000 fő személyes megkérdezésén alapuló kutatás megállapítaja, hogy a férfiak között többen szeretik a halat, mint a nők között, és folytatódik az az évek ótra tartó tendencia, hogy a magasabb iskolai végzettséggel együtt növekszik a halat kedvelők aránya. A kutatók szerint a trend érvényes a fogyasztás gyakoriságára is.
Minél magasabb nettó jövedelemmel rendelkeznek a megkérdezettek, annál nagyobb arányban kedvelik a halat, és annál gyakrabban is fogyasztják - állapítja meg évről évre a kutatóintézet, lakóhely szerint azonban némi változás figyelhető meg (lásd a táblázatot). A kis falvak lakóihoz képest a nagyobb vidéki városokban, s főleg Budapesten szívesebben is, gyakrabban is eszik a halat.
Hal fogyasztásának heti átlagos gyakorisága, településnagyság szerint(a válaszadók százalékában)
Településnagyság |
1989 |
1997 |
2001 |
Országos átlag |
0,4 |
0,5 |
0,4 |
2000 lakosnál kevesebb |
0,3 |
0,5 |
0,3 |
2001-5000 lakos |
0,4 |
0,4 |
0,3 |
5001-20 000 lakos |
0,4 |
0,5 |
0,2 |
20 001-50 000 lakos |
0,4 |
0,5 |
0,3 |
50 001-1 millió lakos |
0,4 |
0,5 |
0,5 |
Budapest |
0,4 |
0,7 |
0,7 |
Érdekes, hogy a korábbi évekkel ellentétben, újabban az egészséges táplálkozásra törekvők körében a hal híveinek aránya nem magasabb, mint azoknál, akik azt szokták enni, amihez éppen kedvük van.
A halfogyasztás gyakorisága szempontból kiemelkednek az átlagból az ínyencek, akik majdnem hetenként esznek halat. Ez a fogyasztói szokások szempontjából legigényesebb, újdonságokra legfogékonyabb "ínyenc" csoport érzékelhetően erősödik. Részaránya az összes fogyasztón belül, a két évvel korábbi 5-ről 9 százalékra emelkedett. Tagjai változatosan étkeznek, szeretnek vendéglőbe járni, rokonszenves számukra a nemzetközi konyha. Felülreprezentáltak közöttük a férfiak, a magasan képzett, nagy jövedelmű csoportok, valamint a fiatalok és a középkorúak.
(Üzleti Negyed)
Ajánlat: