Újra vizsgálja a versenyhivatal a benzinárakat

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatalnak újra vizsgálnia kell a Mol nagykereskedelmi árképzését, miután a Fővárosi Bíróság szerdán helyt adott a Magyar Autóklub erre vonatkozó keresetének. A bíróság ítéletében ugyanakkor azt is megállapította, hogy a Mol nagykereskedelemben tapasztalható erőfölénye a kiskereskedelemben nem érvényesül.
Vágólapra másolva!

A bíróság döntésével hatályon kívül helyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) január végi határozatát, amely megszüntette az olajtársaság gazdasági erőfölénnyel való visszaélésére vonatkozó vizsgálatot. Az ítélet arra kötelezi a GVH-t, hogy a legutóbbi összehasonlító árvizsgálat után teljes körű költségfelmérést készítsen az üzemanyagárakról.

Kovács Kázmér, az autóklub vezető jogásza elmondta: a szervezet a GVH felmentő határozatánál azt kifogásolta, hogy a versenyhivatal nem kellő mélységű vizsgálatot végzett a Mol Rt. üzemanyagárainak felmérésénél. A Magyar Autóklub (MAK) szerint az olajtársaság annak ellenére, hogy az orosz piacról, olajvezetéken szerzi be a kőolajat, az árképzésnél a mediterrán piacok árait és a vasúti szállítás költségeit veszi figyelembe.

Felkai György, a Mol Rt. kommunikációs igazgatója az ítélet kihirdetése után azt mondta, hogy a bíróság megállapításai között nincs olyan, amely elmarasztalná az olajtársaságot. Hozzátette: a Mol jelenleg piaci alapon képzi árait, és fiktív árképzésről nincs szó.

A bíróság ítéletében megállapította azt is, hogy a Mol nagykereskedelemben tapasztalható erőfölénye a kiskereskedelemben nem érvényesül, hiszen az utóbbi piacon a társaság 37 százalékos részesedése ezt nem teszi lehetővé. A Mol Rt. az üzemanyagot ugyanolyan áron adja kiskereskedelmi divízójának, mint versenytársainak.

(MTI)

Ajánlat:

GVH

MAK