Csökkent a munkanélküliség novemberben

Vágólapra másolva!
Novemberben havi összevetésben 1739 fővel, éves összehasonlításban pedig több mint 33 ezer fővel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma; a hónap végén 328 418 munkanélkülit tartottak nyilván - közölte a Gazdasági Minisztérium.Továbbra is nagyok ugyanakkor a területi eltérések: a munkanélküliségi ráta Budapesten már csak 2,3 százalékos, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 17,4, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 15,8 százalékos.
Vágólapra másolva!

A tárca közölte: a munkanélküliségi ráta az ország valamennyi régiójában csökkent éves összevetésben. A novemberi adatok szerint a legkedvezőbb változás az észak-alföldi és az észak-magyarországi régióban figyelhető meg: az előbbi területen 2,3 százalékponttal, az utóbbinál pedig 1,7 százalékponttal csökkent az állástalanok aránya.

Mérséklődött a tartósan munkanélküliek száma is: a regisztrált munkanélküliek között 28,7 százalékkal kevesebb volt novemberben a tartósan munkanélküli, mint egy évvel korábban.

Novemberben a munkáltatók 26 159 szabad álláshelyet jelentettek be a munkaügyi központoknak, így a korábbi időszakról fennmaradó álláshelyekkel együtt a kínálat elérte a 75580-at. A hónap során az álláshely betöltésével, vagy az ajánlat visszavonásával 32 926-ra mérséklődött az állásajánlatok száma, így november végén 42 654 álláslehetőséget kínáltak a munkaügyi központok.

(MTI)

Ajánlat: