Euró-premier Franciaországban, Hollandiában és Írországban

Vágólapra másolva!
Csütörtök éjféltől árusítják Franciaországban, Hollandiában és Írországban az első euró-mintacsomagokat, amelyekben minden forgalomba kerülő érméből 5-5 darab található. Az új apróval még fizetni nem lehet ugyan, de így is népszerű a lakosság körében, sokan ugyanis karácsonyi ajándéknak szánják az érmecsomagot. Három nap alatt egyébként az euróövezet minden országában megkezdik az aprók árusítását.
Vágólapra másolva!

Ötvenmillió darab euró-mintacsomag árusítását kezdték meg csütörtök éjféltől a franciaországi bankfiókokban, postahivatalokban, 15 ezer dohányboltban és kis kávéházban, valamint a Carrefour hipermarketlánc áruházaiban. A francia mintacsomagban 100 frankért 15,24 euró értékben 40 darab fémpénz található.

Vásárlásra természetesen csak január 1-jétől használhatják a lakosság az új fizetőeszközt. Sokan karácsonyi meglepetésnek szánják az egyébként igen szerény küllemű nejlonzacskóba csomagolt aprópénzeket.

Laurent Fabius pénzügyminiszter a népszerűsítő akció minél szélesebb körű hatékonysága érdekében azt javasolta az árusító intézményeknek, hogy maximum két csomagot szolgáltassanak ki egy-egy vásárlónak. Az óvatosság valószínűleg nem alaptalan: a Louvre közelében éjszaka is nyitva tartó postafióknál éjfélkor már hosszú sor várakozott a kasszák előtt.

A franciák az írekkel és a hollandokkal együtt elsőként vehetik kézbe a rézvörös és sárga színű euróaprópénz 8 különböző értékű érméjét. Az euróövezet kilenc másik országában a következő három napban lépcsőzetesen kezdik árusítani a jövő fizetőeszközét, az utolsó premier előtti bemutatkozás jövő hétfőn Németországban, Portugáliában és Görögországban lesz.

(MTI)

Ajánlat:

EURÓ
(az Üzleti Negyed melléklete)