Nincs uniós egyezség a külföldi megtakarítások adóztatásáról

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió évzáró brüsszeli értekezletén a tagországok pénzügyminisztereinek továbbra sem sikerült megegyeznie a külföldiek megtakarításból származó jövedelmeinek adóztatásában. Ehhez szükséges volna a banktitkok bizonyos mértékű feloldása, amely elősegítené az országok közötti információ-áramlást. Egy tavalyi elvi megállapodás szerint 2003-tól forrásadóként levonható lesz a kamatból a nyereségadó, vagy az információ-csere segítségével a polgárok otthon is adózhatnak külföldi megtakarításaik után.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió pénzügyminiszterei ismét nem jutottak egyetértésre egy évek óta vitatott kérdésben: a külföldiek megtakarításból származó jövedelmének adóztatásában.

A brüsszeli évzáró értekezleten az osztrák és a luxemburgi pénzügyminiszter fenntartotta álláspontját, hogy a banktitkot megtörni csak annyiban hajlandók, amennyiben az EU-n kívüli országok is megteszik ezt. Az adóztatáshoz szükséges ugyanis a banktitok kis mértékű oldása, ami lehetővé teszi az országok közötti értesítést a külföldiek megtakarításairól.

Csütörtökön éjszakában nyúló tanácskozásukon a miniszterek arra jutottak, hogy első sorban megpróbálnak szót érteni az EU-n kívüli fő pénzügyi központokkal, mindenekelőtt az Egyesült Államokkal és Svájccal.

A pénzügyminiszterek döntése értelmében a jövő év végéig mindenképpen dönteni kell erről az adóról. Tavaly csak elvi megállapodás született arról, hogy 2003-tól vagy egyszerűen forrásadóként levonják az adót a kamatból, vagy információcsere lesz az EU-országok között a külföldiek megtakarításairól - ez utóbbi esetben azemberek. otthon, összevontan adózhatnának a külföldi megtakarításaik után. Hét évig a tagországok, választásuk szerint, bármelyik módszert alkalmazhatnák, utána pedig kötelezőként maradna az információcsere.

(MTI)

Ajánlat:

Európai Unió