Borúlátó cégek, derűlátó lakosság

Vágólapra másolva!
Novemberben folytatódott a GKI Rt. (szezonálisan kiigazított) konjunktúraindexének év eleje óta tartó csökkenése. Ezen belül a lakosság és az üzleti szféra várakozásai továbbra is egymással markánsan ellentétesen mozognak, az előzőeké továbbra is javul, az utóbbiaké viszont romlik.
Vágólapra másolva!

Az üzleti szféra 1999 májusa kivételével soha nem volt ilyen pesszimista. Egy év alatt 15 pontot esett az üzleti bizalmi index - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Európai Unió támogatásával készített november havi felméréséből.

Az ipari várakozások az év eleje óta romlanak. Ez egybeesik az EU-ban is tapasztalható tendenciával. Novemberben az előző és a következő negyedév termelési színvonalának megítélése egyaránt stagnált (minimálisan romlott). A belföldi rendelésállományról alkotott vélemény nem változott, az exporté viszont még kedvezőtlenebbé vált.

A kereskedelmi cégek várakozásai az év eleje óta ingadoznak, de tendenciájukban ugyancsak egyértelműen romlanak. Novemberben a kereskedelmi vállalkozások eladási pozíciójukat javulónak érezték, a következő három hónapra vonatkozó megrendelési szándékaik és hat hónapos üzleti lehetőségeik megítélése azonban pesszimistábbá vált.

Az ipari cégek áremelési szándéka novemberben erősödött, a kereskedelmi cégeké viszont tovább csökkent. A lakossági bizalmi index szezonális hatásoktól megtisztított értéke novemberben jelentősen, több mint 4 ponttal emelkedett. Bár kissé romlott a háztartások véleménye jelenlegi pénzügyi helyzetükről, javultak az ezzel kapcsolatos várakozások. Az ország gazdasági helyzetét kedvezőbben értékelték a válaszadók, mint októberben, és a következő 12 hónapot tekintve optimizmusuk is erősödött. Novemberben nemcsak lassuló inflációt érzékelt a lakosság, de az inflációs várakozások is mérséklődtek, s a munkanélküliek számának csökkenésére is egyre többen számítanak. Számottevően megélénkült a lakosság vásárlási kedve: negyedével nőtt azoknak a száma, akik szerint kedvező az alkalom a nagy értékű tartós cikkek vásárlására. Ugyanakkor a következő 12 hónapot tekintve csak kissé emelkedett azoknak az aránya, akik - véleményük szerint - a jövőben többet költhetnek ilyen cikkekre. Az októberinél többen vélik úgy, hogy jelenleg kedvező az alkalom a megtakarításra.

Kubik Pál, Márk Edina, Kriván Bence

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

GKI