Január elsején már biztosan nem lesz áramáremelés

Vágólapra másolva!
A Magyar Energia Hivatal főigazgatójának Mikulás-napi bejelentése, miszerint a kormány december 14-i ülésén áment mondanak az átlagosan 5 százalékos áramáremelésre, nem vált valóra. Így nem tudják időben kihirdetni az új árakat, amelyek bevezetése január első hetére vagy az utánra csúszhat.
Vágólapra másolva!

A kormány nem döntött a 2002. január elsején időszerű áramáremelés mértékéről pénteki, Sopronba kihelyezett ülésén, csupán a készülő, a 2003-as piacnyitást lehetővé tevő új gáztörvénnyel foglalkozott. Leghamarabb december 18-i ülésén határozhat a kabinet az áramárakról, ám ez már azt jelenti, hogy ha betartják a törvényes határidőket, vagyis a Magyar Közlönyben való megjelenést követő 15 napot, akkor legkorábban január első hetének végén léphetnek hatályba a megemelt tarifák. Ez nem újdonság, hiszen idén is csupán január 7-én éjféltől tudták bevezetni a módosult árakat - emlékeztet Gerse Károly, a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. kereskedelmi igazgatója.

Érdeklődésünkre, hogy vajon milyen áron tudja majd továbbadni az erőművektől vásárolt áramot az MVM a szolgáltatóknak, Gerse Károly csupán annyit tudott mondani, hogy még nem látták a rendelettervezet szövegét, tehát fogalmuk sincs (legfeljebb sejtelmük van) arról, hogy mire kell felkészülniük. Azt már Katona Kálmán, az MVM elnök-vezérigazgatója múlt héten, az energiahivatali bejelentés után elmondta lapunknak, hogy az 5 százalékos átlagos fogyasztói áremelés várhatóan 50 milliárd forint fölötti veszteséget okoz a cégnek, amely 12 százalékos emelés mellett maradhatna csupán nullszaldóban.