Új megállapodást kötött Oroszország és a De Beers gyémántóriás

Vágólapra másolva!
Az orosz Alrosza társaság, a világ második számú gyémánttermelője és a De Beers új kereskedelmi egyezményt írt alá. A dél-afrikai De Beers vállalta, hogy öt éven át évi 800 millió dollár értékben vesz át nyersgyémántot az Alroszától, az orosz vállalat pedig ugyanarra az időre szavatolja árait. Az aláírási ceremónián elhangzott: a fix bevételek kiszámíthatóvá és így hitelképessé teszik az orosz céget.
Vágólapra másolva!

Az előző, most decemberben lejáró hároméves egyezmény legalább évi 550 millió dollárnyi nyersgyémánt átvételét írta elő a De Beersnek.

Az új megállapodás az Alrosza tervezett termelésének a felére vonatkozik, amelyet a De Beers értékesít majd tovább, az Alrosza termelésének másik fele a növekvő orosz gyémántcsiszoló-ipart táplálhatja.

Az orosz gyémánt fő lelőhelye, a jakut szövetségi köztársaság elnöke, Mihail Nyikolajev az aláírás alkalmával elmondta, a piaci helyzet nehéz, mert a világméretű gazdasági lassulásban csökken az ékszerkereslet, a De Beers pedig feladta árszabályozó kartell szerepét. A De Beerst az idén 19 milliárd dollárért vásárolta a brit Anglo American plc bénytársaság és a dél-frikai Oppenheimer család konzorciuma.

Mindazonáltal az egyezmény legalább stabil bevételt és némi védelmet ígér a piaci hullámzás kiegyenlítése érdekében - tette hozzá Alekszej Kudrin orosz miniszterelnök-helyettes és egyben pénzügyminiszeter, aki ugyancsak jelen volt a dokumentum aláírásakor.

Kudrin azt is elmondta, hogy az orosz kormány ezúttal már nem vesz részt közvetlenül a megállapodásban. Ez nagy lépés az orosz gyémántpiac liberalizálása felé - mondta Kudrin.

Az Alrosza két részvényese az orosz állam és a jakut köztársaság, A vállalat adja a világ gyémánttermelésének körülbelül egyötödét, és ezzel világszinten második a De Beers mögött.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: