<P class="MsoNormal">A MÁV öt, a Volán hat százalékkal emeli árait

Vágólapra másolva!
A Volán-társaságok jövőre hat százalékkal növelik a helyközi menetrend szerinti autóbusz-jegyek árát, míg a MÁV Rt. öt százalékos vasúti jegyáremelésről számolt be keddi sajtótájékoztatóján. Tegnap menesztették a MÁV-leányvállalat Utasellátó Rt. vezetőjét, a cég ellen több ügyben is büntetőeljárás folyik.
Vágólapra másolva!

Saslics Elemér, a Volán Egyesülés vezérigazgatója elmondta: a Volán-társaságok a most bejelentettnél magasabb, 6,8 százalékos jegyár-növekedést kértek, valamint további 1,7 milliárd forint üzemeltetési, és 12 milliárd forint beruházási támogatást is igényeltek annak érdekében, hogy megállítható legyen a vagyonfelélés a cégnél. Saslics utalt arra, hogy a támogatásokról egyeztetnek a szaktárcával, és bíznak abban, hogy megkapják a kért költségvetési támogatást.

A MÁV a vasúti menetjegyek jövőre történő, öt százalékos emelése mellett a társaság gazdálkodásáról számolt be. A tájékoztatón elhangzottak szerint idén a MÁV-nak sikerült megőriznie piaci pozícióját, az árufuvarozásban 29 százalékos, a távolsági személyszállításban 38 százalékos részesedést tudhat magáénak.

Kukely Márton, a MÁV Rt. vezérigazgatója elmondta: az idén a tervezettnél több utast szállítanak (159,4 milliót a 154,9 millióval szemben), és a személyszállítás teljesítménye ellensúlyozni tudja az áruszállítás bevételkiesését, így a MÁV idei vesztesége a tervezett 29,3 milliárd forinton belül marad. Az elszállított áru 43,7 millió tonna körül várható, szemben a tervezett 44,6 millió tonnával.

Endrédy István, a MÁV Rt. igazgatóságának elnöke a vasút reformjáról elmondta: az idén létrejött az a pályakapacitás-elosztó és díjmeghatározó szervezet, január 1-jétől számvitelileg önállóvá válik az árufuvarozás, 2003. január 1-jétől pedig a személyszállítás is. Megkezdődik továbbá a törzshálózat és a regionális hálózat szétválasztása, a mintegy négyezer kilométernyi törzshálózat kizárólag állami tulajdonban marad.

A renitens leányvállalat

A tegnapi nap folyamán menesztették az Utasellátó Rt. vezérigazgatóját, Kecskeméti Róbertet - közölte a Népszava és a Napi Gazdaság A cég vezetésével egy éves időtartam erejéig Deák Csabát bízta meg a vasúttársaság elnöke. Az Utasellátó Rt.-nél - ahogyan arról több napi- és hetilap is beszámolt - számos ügyben büntetőeljárást folytat a rendőrség. Magánszemélyek vesztegetés gyanúja miatt tettek feljelentést a közvetve államilag dotált MÁV-leányvállalt ellen, a vasutas-szakszervezet bejelentése szerint pedig fel nem tárt pénzügyi szabálytalanságok lehetnek az Utasellátónál.

Ezzel párhuzamosan a cégtől eltávolított dolgozók sorra nyerték munkaügyi pereiket, egy jogszerűtlen elbocsátást decemberben már egyenesen a miniszternek kellett megakadályoznia - írja a Népszava.

(Üzelt Negyed)