Infláció felett drágul a lakásbiztosítás

Vágólapra másolva!
A lakásbiztosítások díjai jövőre az inflációnál nagyobb méretékben emelkedhetnek. A biztosítók mintegy 10-12 százalékra teszik az átlagos drágulást. Az emelésekre a szerződések fordulónapján, de általában január 1-jét kerül sor. Az árváltozás csaknem 2,5 millió háztartást érint.
Vágólapra másolva!

A mintegy négymillió magyar lakás 65 százalékára kötöttek valamilyen vagyonbiztosítást. Az országban meglehetősen nagy a szórás ebben a tekintetben. Egyes vidéki településeken a lakásoknak mindössze 30-40 százalékára kötöttek biztosítást, míg a fővárosban jóval az átlag feletti a lefedettség - mondta el Török Miklós, az AHB lakossági vagyonbiztosításért felelős osztályának főosztályvezető-helyettese. A piac nagysága az elmúlt évben jóformán nem változott. A biztosítók általában 18-20 különböző kockázatot - leggyakrabban tűz-, elemi károkat, betörést, üvegtörést, vihar-, vízkárokat - fedeznek, ebben nincs nagy különbség az egyes társaságok között. A díjaknál azonban jelentős eltérésekkel lehet találkozni. Abban szintén viszonylag egységesek a biztosítók, hogy a díjaikat jövőre az infláció nagyságával emelik, ám a megadott 10-12 százalék közötti átlagos mérték nagyobb, mint az idei évre az elemzők és a kormányzat által várt - s minden bizonnyal teljesülő - 9-9,3 százalékos évi pénzromlás. Az emelés módját a szerződések tartalmazzák, és többségük a KSH éves (általában június/június időszakra vonatkozó) úgynevezett építőipari, valamint fogyasztói árindexére hivatkozik: ezek akkor valóban 10 százalék felett voltak. Az ügyfeleket 60 nappal a hatályba lépés előtt értesíteni kell a díjváltozásokról.

A legtöbb, mintegy 1,2 millió lakásbiztosítási szerződést az ÁB-Aegonnál kötötték. A társaság az állami biztosítós korból örökölt nagy ügyfélállománya az elmúlt években kismértékben csökkent, azonban hosszú távon azzal számolnak, hogy biztosan megőrzik vezető pozíciójukat - mondta el Szurgyi Nándor, a biztosító termékmenedzsere. Az év végéig a lakásbiztosításokból 15,5 milliárd forint körüli díjbevételre számítanak.

Az Allianz Hungária Biztosítónál (AHB) 525 ezer lakásbiztosítási szerződést tartanak nyilván. Az ügyfelek száma az elmúlt évben kismértékben nőtt. Erre az évre több mint 17 százalékos díjbevétel-növekedést várnak. Ez elsősorban abból származik, hogy a lakosság egy bizonyos rétegének megnőtt a vagyona, a vállalkozások vagyontárgyai bekerültek a háztartásokba, valamint az ingatlanok ára is megugrott. A biztosítónál idén 120 ezer káreseményt regisztráltak, amelyek többsége üveg- vagy csőtöréskár. A biztosítók kárhányadát (a befizetett díjak és a kárkifizetések arányát) azonban nagyban befolyásolja, hogy az adott évben történtek-e természeti csapások. A biztosítók nyereségét a jövőre akár 100-200 százalékkal megnövekedő viszontbiztosítási díjak kissé apaszthatják. Az AHB-nál a lakásbiztosítások díjai és ezzel együtt a biztosítási összegek az 1996 után kötött szerződéseknél az épületbiztosítás esetén 10,7, az ingóságbiztosításnál 10,5 százalékkal emelkednek. Az 1996 előtt kötött szerződéseknél 11,2, illetve 10,1 százalékos a drágulás.

A Generali-Providencia Biztosító a hazai piac harmadik legnagyobb szereplője csaknem 350 ezer szerződéssel és 6,5 milliárd forintos 2001-es várható díjbevétellel. A társaság díjbevétel szerinti piaci részesedése 19 százalékra nőtt. Terveik szerint tovább erősíti pozíciójukat és jövőre szeretnék megelőzni az AHB-t - hangzott el a társaság legutóbbi tájékoztatóján. A díjak jövőre az épületekre vonatkozóan 12,6 az ingóságokat illetően 10,4 százalékkal emelkednek.

Az OTP-Garancia Biztosítónál 400 ezerre nőtt a szerződések száma. A díjbevételek 12 százalékos éves növekedésére számítanak, így piaci részesedésük eléri a 12 százalékot. Egy biztosítás átlagos díja mintegy 1500 forint. A díjakat a társaság jövőre a lakással kapcsolatos kockázatoknál 11,2, az ingóságoknál 10,1 százalékkal emeli.

Az Axa Biztosító három éve a piaci átlag felett tudja növelni a lakásbiztosításokból származó díjbevételét, amely így év végig megközelíti az 1 milliárd forintot. Ezzel a magyar piac mintegy 2 százalékát fedik le. Szerződéseik száma december utolsó napjaiig 44 ezerre nőhet - mondta Varsányi László, a társaság lakossági osztályának vezetője. Gyors növekedésük elsősorban az úgynevezett multipontrendszernek köszönhető. Ez annyit jelent, hogy annak az ügyfélnek, aki legalább két típusú biztosítást fizet az Axánál, kedvezményként éves díj-visszafizetési garanciát nyújtanak.

Vonczem Gabriella

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Lakásbiztosítás
(az Üzleti Negyed rovata)