2001 leghíresebb gazdagjai

Vágólapra másolva!
Gazdag lehetsz, de hogy híres is? Erre a "lehetőségre" kereste a választ a leggazdagabb amerikaiak listáját minden évben összeállító Forbes magazin. A nevek sokszor ismerősen csengnek, ám a gazdagok és szépek első 15 helyezettje nem feltétlenül pénzkeresetével hívja fel magára az amerikaiak figyelmét.
Vágólapra másolva!

A Forbes magazin listája a négyszáz leggazdagabb amerikairól minden évben tartogat némi meglepetést. Bár az utóbbi néhány évben az élen Bill Gates Microsoft-főnök trónol, a lista korántsem a híresség fokmérője. Pénzemberek, ingatlanspekulánsok, tőzsdeguruk vagy vállalati felső vezetők nem feltétlenül a legismertebb amerikaiak, ellentétben a lista vége felé megszaporodó közéleti szereplőkkel. A Forbes idén újított: számba vette a leggazdagabbakról idén megjelent televízió- és rádióműsorokat, lapinterjúkat, weboldalakat, és háromszoros súllyal számolt életrajzi műveket. Az eredeti négyszázas lista első tíz helyén három Microsoft-főnök, az Oracle alapítója és a legnagyobb amerikai áruházlánc, a Wal-Mart öt tulajdonosa szerepel egy tőzsdecápa társaságában. A híres (amerikai) sztárok, mint Madonna, Tom Cruise, Bruce Willis vagy Andre Agassi nem kerültek be a felső négyszázba, mivel az alsó határ 600 millió dollár (163,8 milliárd forint) volt.

William H. Gates

Általában nincs kapcsolat a híresség és a gazdagság között, a "minél gazdagabb, annál szebb" állítás azonban William H. Gates (45 éves és házas) esetében tökéletesen fedi a valóságot. A szívós munkával, aztán egyre több pénz felhasználásával világelső szoftveróriássá fejlődött Microsoft főnöke idén a nagy feldarabolástól is megmenekült, úgyhogy nem véletlenül vezeti a listát.

Oprah Winfrey

A 47 éves Winfrey azok közé tartozik, akik a hírnevük útján szerezték vagyonukat. Az Oprah Winfrey Show-t mára már 113 ország nézői láthatják, a magazinnal, kábeltévével és internet-shoppal rendelkező hölgy igazi self-made women, évenként születik róla életrajzi könyv. Magyarországon talán a Dobjuk ki anyut a vonatból! című Danny DeVito-filmből emlékezhetünk rá, ahol önmagát alakította. A 900 millió dolláros (245 milliárd forintos) vagyona azonban a Forbes listájának csak a 280. helyéhez volt elegendő, ám így is ő a leggazdagabb fekete üzletasszony az USA-ban.

Steven Allen Spielberg

Őt talán egyáltalán nem kell senkinek bemutatni: többek között az E. T., az Indiana Jones-sorozat, a Ryan közlegény megmentése után kapott jogdíjak és bevételrészesedések mára 2,1 milliárd dollárra (573 milliárd forintra) tornázták fel magánvagyonát. Spielberg (54 éves és hét gyerek büszke apja) megtehette, hogy a holokausztot bemutatni kívánó Schindler listáját saját pénzéből forgassa. A DreamWorks filmstúdió egyik alapító tulajdonosa.

John "Jack" Welch

A legtöbb nyugdíjba vonuló vállalatvezető aranyórát kap a cégétől. Jack Welch ennél kissé többel távozott. 1981-ben lett a General Electric vezére, és az azóta eltelt húsz év alatt 28 milliárd dollárról 130 milliárd dollárra négyszerezte a vállalat forgalmát. Már korábban kiérdemelte a Neutron Jack becenevet, mert ahová betette a lábát, ott kő kövön nem maradt. Megszüntetett minden olyan részleget és túladott minden olyan érdekeltségen, ahol a GE nem volt első vagy második, ezzel 117 részlegtől szabadult meg. Önéletrajzi műve, a Kinn a vízből épp szeptember 11-én jelent meg, ám a rosszul sikerült időzítés ellenére hamarosan a bestsellerlisták élére került.

Ross Perot

A 71 éves milliárdosra talán még az 1992-es és '96-os amerikai elnökválasztás kapcsán emlékezhetünk. A demokrata és republikánus párharc mellé felzárkózott Ross Perot magánvagyonából költött a kampányra, és az első esetben tízmilliók szavaztak rá. A politikusi babérokra nem igazán törő üzletember a technológiai iparban és az ingatlanpiacon aktív, a self-made man amerikai jelképeinek egyike.

A lista:

1. Bill Gates Microsoft-főnök
2. Oprah Winfrey tévés műsorvezető
3. Steven Spielberg rendező/producer
4. Jack Welch General Electric exfőnök
5. Ross Perot üzletember
6. Martha Stewart üzletasszony
7. Warren Buffett tőzsdecápa
8. Steve Jobs Apple-főnök
9. Robert Murdoch médiacápa
10. George Lucas rendező/producer
11. Ted Turner médiacápa, CNN
12 Vince McMahon World Wrestling Federation elnöke
13. Marc Rich üzletember
14. Larry Ellison Oracle-főnök
15. Donald Trump ingatlanmogul

Forrás: Forbes

Rajczy Gábor

(Magyar Hírlap)